skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Grzyby myjemy i kroimy na średnie kawałki. Obierz cebulę, pokrój w półpierścienie.
Krok 2:
Podpalamy patelnię, wlewamy olej roślinny i trochę go podgrzewamy. Wlej grzyby i cebulę, dodaj szczyptę soli, wymieszaj i smaż na średnim ogniu przez 10 minut, ciągle mieszając.
Krok 3:
Wędzony ser zetrzyj na grubej tarce.
Krok 4:
Gotuj marchewki do miękkości przez około 30 minut, ostudź, obierz i zetrzyj jedną całość na drobnej tarce, a połowa - połowa marchewki trafi do dekoracji.
Krok 5:
Jajka gotujemy na twardo przez 10 minut, przenosimy do zimnej wody, aż całkowicie ostygną. Obierz i trzy na grubej tarce.
Krok 6:
Posiekaj koperek nożem, po odcięciu łodyg.
Krok 7:
Na pierwszą warstwę wymieszaj grzyby z serem i majonezem, aby grzyby dobrze się skleiły, a sałatka się nie rozpadła. Rozłóż pierwszą warstwę, tworząc choinkę. Staramy się dobrze ubić wszystko i stworzyć jednolitą powierzchnię, bez guzków.
Krok 8:
Wymieszaj marchewki z majonezem, wymieszaj i rozłóż drugą warstwę, również dobrze ubij i wyrównaj widelcem. Jeśli natychmiast zmieszamy marchewkę i majonez, wygodniej będzie nam nałożyć warstwę, a majonez odejdzie mniej, dosłownie 1 łyżka stołowa.
Krok 9:
Trzecia warstwa to jajka. Są również wstępnie zmieszane z majonezem i równomiernie stosowane zgodnie z naszym szablonem.
Krok 10:
Ostatnia warstwa jest dekoracyjna. To koperek. Obficie posyp sałatkę, aby nie wyglądała gorzej niż prawdziwa Choinka.
Krok 11:
Jako dekoracja i użyłam resztek marchewki i czerwonej papryki w puszkach. Kroję marchewki w duże kółka i wycinam z nich małe (można je wycisnąć bezpośrednio ze środka dużych), wycinam też kółka i gwiazdę z pieprzu. Girlandy zrobiłem z majonezu, umieszczając go w torbie i robiąc tam mały otwór. Jako dekorację można również użyć kukurydzy w puszkach, groszku, pomidorków koktajlowych itp.
Elegancka sałatka w jodełkę na ulubione zimowe wakacje.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Ser wędzony - 270 kcal/100g
- Sol - 0 kcal / 100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g