Sałatka w jodełkę na Nowy Rok

Sałatka w kształcie choinki-symbol Nowego Roku i Bożego Narodzenia. Taka sałatka na stole będzie wyglądać bardzo nietypowo i uroczyście. Ale jest nie tylko piękny z wyglądu, ale także bardzo smaczny. Twoi goście docenią dekorację sałatki, która symbolizuje ulubione Styczniowe święta wszystkich. Możesz go ozdobić na zupełnie inne sposoby - po prostu włącz wyobraźnię i pokaż swój kulinarny talent!
sharlisAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 7-14 stycznia

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 9 g
tłuszcze 61 % 17 g
węglowodany 7 % 2 g
178 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Grzyby myjemy i kroimy na średnie kawałki. Obierz cebulę, pokrój w półpierścienie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podpalamy patelnię, wlewamy olej roślinny i trochę go podgrzewamy. Wlej grzyby i cebulę, dodaj szczyptę soli, wymieszaj i smaż na średnim ogniu przez 10 minut, ciągle mieszając.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wędzony ser zetrzyj na grubej tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotuj marchewki do miękkości przez około 30 minut, ostudź, obierz i zetrzyj jedną całość na drobnej tarce, a połowa - połowa marchewki trafi do dekoracji.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jajka gotujemy na twardo przez 10 minut, przenosimy do zimnej wody, aż całkowicie ostygną. Obierz i trzy na grubej tarce.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posiekaj koperek nożem, po odcięciu łodyg.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na pierwszą warstwę wymieszaj grzyby z serem i majonezem, aby grzyby dobrze się skleiły, a sałatka się nie rozpadła. Rozłóż pierwszą warstwę, tworząc choinkę. Staramy się dobrze ubić wszystko i stworzyć jednolitą powierzchnię, bez guzków.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wymieszaj marchewki z majonezem, wymieszaj i rozłóż drugą warstwę, również dobrze ubij i wyrównaj widelcem. Jeśli natychmiast zmieszamy marchewkę i majonez, wygodniej będzie nam nałożyć warstwę, a majonez odejdzie mniej, dosłownie 1 łyżka stołowa.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Trzecia warstwa to jajka. Są również wstępnie zmieszane z majonezem i równomiernie stosowane zgodnie z naszym szablonem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ostatnia warstwa jest dekoracyjna. To koperek. Obficie posyp sałatkę, aby nie wyglądała gorzej niż prawdziwa Choinka.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Jako dekoracja i użyłam resztek marchewki i czerwonej papryki w puszkach. Kroję marchewki w duże kółka i wycinam z nich małe (można je wycisnąć bezpośrednio ze środka dużych), wycinam też kółka i gwiazdę z pieprzu. Girlandy zrobiłem z majonezu, umieszczając go w torbie i robiąc tam mały otwór. Jako dekorację można również użyć kukurydzy w puszkach, groszku, pomidorków koktajlowych itp.

Elegancka sałatka w jodełkę na ulubione zimowe wakacje.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Ser wędzony - 270   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal / 100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy