Sałatka z bakłażana bakłażana na zimę

podawaj na świątecznym zimowym stole lub na obiad sałatkę z bakłażana! Sałatka bakat to świetna przekąska. Łączy się z mięsem i dowolnym dodatkiem, ale najlepiej z gorącymi ziemniakami. Możesz po prostu na czarnym chlebie, takim jak kawior z bakłażana. A Goście bardzo to lubią!
mariyaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 47 % 8 g
węglowodany 47 % 8 g
105 kcal
IG: 75 / 0 / 25

metoda gotowania

czas gotowania: 1 d

przygotuj warzywa. Spłucz wszystko, Wyczyść, usuń nadmiar.
zmiel pomidory w maszynce do mięsa lub w blenderze.
zmiażdż czosnek prasą. Drobno posiekaj lub zetrzyj ostrą paprykę.
drobno posiekaj warzywa. Bakłażany pokroić w drobną kostkę.
zetrzyj marchewki na średniej tarce. Paprykę pokroić w paski.

do sosu w garnku do gotowania wymieszaj pomidory, czosnek, ostrą paprykę, zioła, olej słonecznikowy i ocet, sól i cukier.

zagotuj sos na średnim ogniu, a następnie dodaj tam warzywa - najpierw bakłażany, trochę zagotuj. Po marchewce, a następnie papryce. Gotuj wszystko przez około 50 minut, często mieszając.

rozprowadź gorącą sałatkę w słoikach i zwiń. Schłodzić pod kołdrą.

sałatka jest gotowa, można ją przechowywać w chłodnym miejscu. Pyszne półfabrykaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy