skład / składniki
metoda gotowania
przygotuj warzywa. Spłucz wszystko, Wyczyść, usuń nadmiar.
zmiel pomidory w maszynce do mięsa lub w blenderze.
zmiażdż czosnek prasą. Drobno posiekaj lub zetrzyj ostrą paprykę.
drobno posiekaj warzywa. Bakłażany pokroić w drobną kostkę.
zetrzyj marchewki na średniej tarce. Paprykę pokroić w paski.
do sosu w garnku do gotowania wymieszaj pomidory, czosnek, ostrą paprykę, zioła, olej słonecznikowy i ocet, sól i cukier.
zagotuj sos na średnim ogniu, a następnie dodaj tam warzywa - najpierw bakłażany, trochę zagotuj. Po marchewce, a następnie papryce. Gotuj wszystko przez około 50 minut, często mieszając.
rozprowadź gorącą sałatkę w słoikach i zwiń. Schłodzić pod kołdrą.
sałatka jest gotowa, można ją przechowywać w chłodnym miejscu. Pyszne półfabrykaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g