ulubiona sałatka z pomidorami

idealne połączenie smaku i pięknej prezentacji potrawy. Sałatka & quot; ulubiona & quot; z pomidorami to świetne danie dla tych, którzy lubią smaczny posiłek i chcą pięknie nakryć do stołu. Idealne połączenie kurczaka z grzybami można nazwać klasycznym, a dodatek w postaci sera, jajek i pomidorów tworzy delikatny i pikantny smak.
ElliAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 48 % 11 g
tłuszcze 43 % 10 g
węglowodany 9 % 2 g
143 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 15 min

w tej wersji sałatki "ulubiona" użyjemy grillowanej piersi z kurczaka. Przygotowanie jest bardzo proste, chociaż możesz kupić gotowe i nie tracić czasu. Jeśli gotujemy samodzielnie, rozgrzej Grill do temperatury 250 stopni, umyj pierś pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym, trochę soli i piecz do miękkości. W razie potrzeby możesz użyć grilla powietrznego lub piekarnika w trybie konwekcji.

zaczynamy dalej pracować z kurczakiem po całkowitym ostygnięciu. Pokrój pierś w drobną kostkę i przenieś na chwilę na talerz. Sałatka "ukochana" układana jest warstwami, więc najpierw kroimy wszystkie produkty w osobne naczynia, a następnie zbieramy gotowe danie.

pokrój pomidory w kostkę. Staramy się posiekać cebulę tak mało, jak to możliwe, z małą kostką lub półpierścieniami. Następnie przenosimy już posiekaną cebulę do durszlaka i zalewamy ją wrzącą wodą. To pozbawi go goryczy, ale nie pozbawi go smaku. Przenieś warzywa na oddzielne talerze.

umyj grzyby i wytrzyj suchym ręcznikiem, aby podczas krojenia nie było nadmiaru wilgoci. Pokrój na talerze. Rozgrzej patelnię olejem roślinnym, przenieś na nią grzyby, dodaj trochę soli i smaż do miękkości (około 15 minut). Ich liczba powinna zmniejszyć się o połowę, a kolor powinien stać się złoty. Gotowe grzyby pozostawiamy do ostygnięcia na talerzu lub durszlaku, jeśli chcesz pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

gotuj jajka na twardo i zalej lodowatą wodą, aż całkowicie ostygną. Gdy jajka ostygną, obierz je i zetrzyj na grubej tarce.

gdy wszystkie składniki są gotowe, zaczynamy formować sałatkę. Możesz podać go na jednym dużym talerzu lub możesz porcje dla każdego gościa. Druga opcja wygląda bardziej spektakularnie i jest kompletna.

weź pierścień formujący i ustaw go na talerzu. Pierwszą warstwą kładziemy pierś, cebulę na wierzchu. Sól do smaku i posmaruj majonezem. Rozłóż grzyby następną warstwą. Są dość tłuste, natychmiast kładziemy na nich jajka. Smarujemy majonezem i możemy dodać sól do woli.

rozłóż warstwę startego sera i uzupełnij gotową sałatkę kawałkami pomidorów. Udekoruj sałatkę do woli, na przykład świeżymi ziołami lub siatką majonezu. I podajemy do stołu.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g

Podobne przepisy