skład / składniki
metoda gotowania
w tej wersji sałatki "ulubiona" użyjemy grillowanej piersi z kurczaka. Przygotowanie jest bardzo proste, chociaż możesz kupić gotowe i nie tracić czasu. Jeśli gotujemy samodzielnie, rozgrzej Grill do temperatury 250 stopni, umyj pierś pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym, trochę soli i piecz do miękkości. W razie potrzeby możesz użyć grilla powietrznego lub piekarnika w trybie konwekcji.
zaczynamy dalej pracować z kurczakiem po całkowitym ostygnięciu. Pokrój pierś w drobną kostkę i przenieś na chwilę na talerz. Sałatka "ukochana" układana jest warstwami, więc najpierw kroimy wszystkie produkty w osobne naczynia, a następnie zbieramy gotowe danie.
pokrój pomidory w kostkę. Staramy się posiekać cebulę tak mało, jak to możliwe, z małą kostką lub półpierścieniami. Następnie przenosimy już posiekaną cebulę do durszlaka i zalewamy ją wrzącą wodą. To pozbawi go goryczy, ale nie pozbawi go smaku. Przenieś warzywa na oddzielne talerze.
umyj grzyby i wytrzyj suchym ręcznikiem, aby podczas krojenia nie było nadmiaru wilgoci. Pokrój na talerze. Rozgrzej patelnię olejem roślinnym, przenieś na nią grzyby, dodaj trochę soli i smaż do miękkości (około 15 minut). Ich liczba powinna zmniejszyć się o połowę, a kolor powinien stać się złoty. Gotowe grzyby pozostawiamy do ostygnięcia na talerzu lub durszlaku, jeśli chcesz pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
gotuj jajka na twardo i zalej lodowatą wodą, aż całkowicie ostygną. Gdy jajka ostygną, obierz je i zetrzyj na grubej tarce.
gdy wszystkie składniki są gotowe, zaczynamy formować sałatkę. Możesz podać go na jednym dużym talerzu lub możesz porcje dla każdego gościa. Druga opcja wygląda bardziej spektakularnie i jest kompletna.
weź pierścień formujący i ustaw go na talerzu. Pierwszą warstwą kładziemy pierś, cebulę na wierzchu. Sól do smaku i posmaruj majonezem. Rozłóż grzyby następną warstwą. Są dość tłuste, natychmiast kładziemy na nich jajka. Smarujemy majonezem i możemy dodać sól do woli.
rozłóż warstwę startego sera i uzupełnij gotową sałatkę kawałkami pomidorów. Udekoruj sałatkę do woli, na przykład świeżymi ziołami lub siatką majonezu. I podajemy do stołu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g