skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki do przygotowania sałatki z płatkami śniegu z kurczakiem.
Krok 2:
Możesz wziąć dowolne Grzyby. Użyłam świeżych pieczarek. Najpierw musisz je umyć, osuszyć, drobno posiekać. Jeśli grzyby są zamrożone, należy je rozmrozić w temperaturze pokojowej lub w lodówce.
Krok 3:
Cebulę obrać, umyć, drobno posiekać.
Krok 4:
Wlej olej roślinny na patelnię, połóż grzyby z cebulą. Smaż grzyby na średnim ogniu, aż będą miękkie, od czasu do czasu mieszając. W połowie gotowania dodaj sól do grzybów. Gotowe grzyby ostudzić.
Krok 5:
Filet z kurczaka gotować we wrzącej osolonej wodzie do miękkości. Filety wyjąć z bulionu, ostudzić, pokroić w drobną kostkę.
Krok 6:
Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą do ostygnięcia. Jajka obrać, białka oddzielić od żółtek.
Krok 7:
Gotuj marchewki, obierz, zetrzyj na grubej tarce.
Krok 8:
Posiekaj orzechy włoskie w niezbyt drobny, wygodny sposób. Możesz użyć blendera lub drobno posiekać nożem. Jeśli chcesz, możesz po prostu strop.
Krok 9:
Zmiel żółtka na drobnej tarce.
Krok 10:
Wiewiórki to najwyższa warstwa sałaty. Zabarwiłem połowę białek wywarem z herbaty, aby Dekoracja majonezu w postaci płatka śniegu była wyraźnie widoczna. Aby to zrobić, zagotuj 1,5 łyżeczki. suchy napar w 1 łyżce. woda, włóż wywar z białka na 15 minut. Następnie usuń białka, osusz. Oczywiście jest to opcjonalne, nie trzeba barwić białek.
Krok 11:
Ułóż sałatkę na płaskim talerzu. Pierwsza warstwa to kurczak. Posmaruj majonezem.
Krok 12:
Następnie startą marchewkę, w razie potrzeby trochę soli.
Krok 13:
Posmaruj majonezem.
Krok 14:
Ułóż smażone grzyby. Nie trzeba smarować majonezem.
Krok 15:
Następnie ułóż starte żółtka.
Krok 16:
Majonez.
Krok 17:
Następna warstwa to posiekany orzech.
Krok 18:
Zetrzyj ser na drobnej tarce, ułóż na wierzchu. Posmaruj majonezem.
Krok 19:
Top-barwione białka zmiażdżone na drobnej tarce. Posmaruj boki sałaty majonezem i udekoruj resztą startych białek.
Krok 20:
Narysuj Płatek śniegu z majonezu na górze. Włóż sałatkę do lodówki na 2 godziny do namoczenia. Smacznego!
zamiast fileta sprawdzą się inne części kurczaka (udo, podudzie). Kurczaka można również smażyć, kroić na kawałki lub piec.
ser można wziąć dowolny: stopiony, solankowy, półstały.
jeśli używane są grzyby leśne, należy je najpierw ugotować, a następnie usmażyć do miękkości.
wszyscy od razu polubiliśmy sałatkę, także dlatego, że bardzo lubią grzyby w dowolnej formie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g