Sałatka z płatkami śniegu z kurczakiem

pyszna sałatka warstwowa z motywami zimowymi. Ze względu na swoją nazwę sałatka natychmiast kojarzy się z zimą. Jest szczególnie odpowiedni do przygotowania w miesiącach zimowych na święta noworoczne lub inne uroczystości. A każdego innego dnia możesz rozpieszczać swoich bliskich lub traktować przyjaciół taką sałatką.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 31 % 10 g
tłuszcze 59 % 19 g
węglowodany 9 % 3 g
220 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki do przygotowania sałatki z płatkami śniegu z kurczakiem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Możesz wziąć dowolne Grzyby. Użyłam świeżych pieczarek. Najpierw musisz je umyć, osuszyć, drobno posiekać. Jeśli grzyby są zamrożone, należy je rozmrozić w temperaturze pokojowej lub w lodówce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cebulę obrać, umyć, drobno posiekać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej olej roślinny na patelnię, połóż grzyby z cebulą. Smaż grzyby na średnim ogniu, aż będą miękkie, od czasu do czasu mieszając. W połowie gotowania dodaj sól do grzybów. Gotowe grzyby ostudzić.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Filet z kurczaka gotować we wrzącej osolonej wodzie do miękkości. Filety wyjąć z bulionu, ostudzić, pokroić w drobną kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jajka ugotować na twardo, zalać zimną wodą do ostygnięcia. Jajka obrać, białka oddzielić od żółtek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotuj marchewki, obierz, zetrzyj na grubej tarce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posiekaj orzechy włoskie w niezbyt drobny, wygodny sposób. Możesz użyć blendera lub drobno posiekać nożem. Jeśli chcesz, możesz po prostu strop.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zmiel żółtka na drobnej tarce.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wiewiórki to najwyższa warstwa sałaty. Zabarwiłem połowę białek wywarem z herbaty, aby Dekoracja majonezu w postaci płatka śniegu była wyraźnie widoczna. Aby to zrobić, zagotuj 1,5 łyżeczki. suchy napar w 1 łyżce. woda, włóż wywar z białka na 15 minut. Następnie usuń białka, osusz. Oczywiście jest to opcjonalne, nie trzeba barwić białek.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ułóż sałatkę na płaskim talerzu. Pierwsza warstwa to kurczak. Posmaruj majonezem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następnie startą marchewkę, w razie potrzeby trochę soli.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posmaruj majonezem.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ułóż smażone grzyby. Nie trzeba smarować majonezem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Następnie ułóż starte żółtka.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Majonez.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Następna warstwa to posiekany orzech.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Zetrzyj ser na drobnej tarce, ułóż na wierzchu. Posmaruj majonezem.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Top-barwione białka zmiażdżone na drobnej tarce. Posmaruj boki sałaty majonezem i udekoruj resztą startych białek.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Narysuj Płatek śniegu z majonezu na górze. Włóż sałatkę do lodówki na 2 godziny do namoczenia. Smacznego!

zamiast fileta sprawdzą się inne części kurczaka (udo, podudzie). Kurczaka można również smażyć, kroić na kawałki lub piec.

ser można wziąć dowolny: stopiony, solankowy, półstały.

jeśli używane są grzyby leśne, należy je najpierw ugotować, a następnie usmażyć do miękkości.

wszyscy od razu polubiliśmy sałatkę, także dlatego, że bardzo lubią grzyby w dowolnej formie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy