Sałatka z kurczakiem z serem winogronowym i orzechami

spektakularna i niezwykła sałatka zmiata się w pięć minut. Ze względu na pikantny sos orzechowy smak sałatki jest tak niezwykły, że trudno jest określić, z czego jest zrobiona. Sałatka jest bardzo udana, święta nie mogą się bez niej obejść. Wszyscy goście proszą o przepis.
hallen-bunnyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 14 g
tłuszcze 49 % 18 g
węglowodany 14 % 5 g
228 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 5 h 40 min

1. Pokrój piersi z kurczaka wzdłuż na duże kawałki. Przetrzyj piersi curry i solą, lekko marynuj i smaż na oleju roślinnym z obu stron. W razie potrzeby piersi można dusić w niewielkiej ilości osolonej wody Curry bez dodatku oleju. Ostudzić i drobno posiekać.

2. Umyj winogrona pod bieżącą wodą, wysusz. Zarówno zielone winogrona, jak i czerwone winogrona nadają się do sałatki. Jeśli użyjesz obu rodzajów, sałatka będzie jeszcze piękniejsza i będzie przypominać skorupę żółwia. Pokrój każde winogrono na pół i usuń pestki, jeśli są dostępne.

3. Jajka kurze ugotować i obrać ze skorupy. Aby jajka były łatwiejsze do czyszczenia podczas gotowania, dodaj trochę sody do wody. Zetrzyj jajka na grubej tarce lub drobno posiekaj nożem.

4. Twardy ser również zetrzeć na grubej tarce.

5. Weź orzechy do sałatki według własnych upodobań. Dobrze sprawdzają się migdały lub orzeszki piniowe. Najbardziej podoba mi się smak prażonych orzeszków ziemnych w tej sałatce. Orzechy włoskie nadają się również do nie wymienionych nieruchomości. Zmieniając rodzaj orzechów, sałatka będzie za każdym razem uzyskiwana z innym odcieniem smaku. Orzechy smażyć na suchej patelni. Usuń łuskę, jeśli jest dostępna. Włóż orzechy do torby i kilkakrotnie chodź po nich wałkiem do ciasta. Nie musisz mocno mielić orzechów w pył, małe kawałki powinny zostać złapane.

6. Dressing: wymieszaj majonez ze śmietaną w równych proporcjach, dodaj posiekane orzechy.

7. Sałatkę układamy warstwami na półmisku w kształcie półkuli lub układamy warstwami w głębokiej salaterce (w tym przypadku warstwy pójdą w odwrotnej kolejności), a następnie odwracamy salaterkę i wyjmujemy sałatkę.

kolejność warstw:
1 warstwa-drobno posiekane piersi (polać dressingiem);
2. warstwa-starte jajka na twardo (sól);
3. warstwa-starty ser (skrop dressingiem);
4. warstwa-połówki winogron.

warstwy powtórz.

pamiętaj, aby pozostawić sałatkę na co najmniej 5 godzin. Najsmaczniejsza sałatka okazuje się następnego dnia.

A przed podaniem wykonujemy obramowanie z liści zieleni lub sałaty.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Winogrona - 65   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne ze skorupką - 564   kcal/100g
  • Surowe orzeszki ziemne bez łupin - 568   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne gotowane - 376   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne smażone ze skorupką - 582   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne prażone i solone - 585   kcal/100g
  • Orzeszki ziemne orzechy - 568   kcal/100g
  • Curry - 352   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy