kompot z tarniny na zimę

pyszny i zdrowy napój dla całej rodziny! Kompot z tarniny na zimę to świetna alternatywa dla soków sklepowych, ale bez zbędnych dodatków i aromatów. Dzieci lubią taki kompot, chętnie piją napój i jedzą z niego jagody. Kompot jest przygotowywany w szybki sposób, bez sterylizacji.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 11 g
45 kcal
IG: 27 / 0 / 73

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kompot z tarniny na zimę? Przygotuj jedzenie. Jagody muszą być dobrze dojrzałe, aby napój był pachnący, jasny i smaczny. Dobrze opłucz tarninę pod bieżącą wodą, posortuj jagody, usuń zgniłe owoce, śmieci i ogony. Wrzuć tarninę do durszlaka, aby dobrze podlać szkło. Z góry musisz przygotować słoiki na kompot.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Puszki, których możesz użyć w dowolnym rozmiarze. Jeśli rodzina jest duża, weź trzy litry. Umyj słoiki roztworem sody i wysterylizuj. Przeczytaj o różnych metodach sterylizacji i innych wskazówkach dotyczących półfabrykatów pod linkiem na końcu przepisu. Wysterylizuj również pokrywki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozłóż jagody tarniny w przygotowanych słoikach, aby zajmowały jedną trzecią objętości. Zagotuj wodę, lepiej wziąć ją z marginesem. Zalej wrzącą wodą tarniny i słoiki, aby sięgały szyi. Przykryj słoiki pokrywkami i odstaw na 15 minut. Tarnina ma bardzo delikatną i cienką skórkę i może pęknąć od gorącej wody, ale nie ma w tym nic złego, smak się nie zepsuje.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po 15 minutach wlej wodę ze słoików z tarnią do emaliowanej patelni, teraz sprzedają wygodne pokrywki z dziurami, aby jagody nie spadły z słoików. Dodaj cukier i podpal patelnię. Doprowadź syrop do wrzenia. Wymieszaj wodę łyżką, aby cukier całkowicie się rozpuścił. Napełnij słoiki tarniny wrzącym syropem. Dodaj szczyptę kwasu cytrynowego do każdego słoika, poprawi smak i kolor kompotu. Zwiń słoiki pokrywkami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Odwróć słoiki do góry nogami, zawiń w coś ciepłego. Pozwól słoikom kompotu całkowicie ostygnąć w tej formie lub lepiej zostaw je na noc. W ten sam prosty sposób dodatkowo sterylizujesz pokrywy i sprawdzasz szczelność skrętu. Schłodzony kompot należy przechowywać w spiżarni. Kompot z tarniny będzie dobrze przechowywany w temperaturze pokojowej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Napój w zasadzie można już pić, ale lepiej trzymać go przez tydzień lub dwa, aby był bardziej nasycony smakiem. Jeśli kompot wydaje ci się zbyt słodki, rozcieńczyć go przegotowaną zimną wodą. Smacznego!

Cierń to smaczna jagoda, podobna do małej śliwki, rośnie głównie na Uralu. Z tarniny można gotować kompoty, dżemy, dżemy i inne słodkie potrawy. Kompoty z tarniny są nie tylko bardzo smaczne i aromatyczne, ale także zdrowe. Zimą doskonale uzupełniają posiłek, można je podawać z wypiekami.

aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Turn - 47   kcal/100g

Podobne przepisy