cukinia z cebulą i marchewką na zimę

najsmaczniejsze, soczyste, apetyczne, z prostych produktów! Cukinia z cebulą i marchewką na zimę to wygodny i szybki sposób na przygotowanie warzyw. Przygotowane w ten sposób zimą staną się podstawą wielu potraw. I same w sobie są dobre jako przystawka i dodatek, na ciepło lub na zimno!
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 36 % 5 g
węglowodany 57 % 8 g
76 kcal
IG: 86 / 0 / 14

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić cukinię z cebulą i marchewką na zimę? Przygotuj składniki do przygotowania. Cukinia lepiej jest brać młode, soczyste i delikatne. Jeśli masz je stare, obierz je i usuń twarde nasiona. Umyj i osusz wszystkie warzywa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj słoiki z wyprzedzeniem. Banki polecam wziąć małą objętość. Umyj słoiki z sodą pod bieżącą wodą, umyj metalowe pokrywki i zagotuj. Umieść mokre słoiki na ruszcie w piekarniku, szyjką do dołu. Włącz piekarnik na 150 stopni i sterylizuj słoiki przez około 15 minut (pojemność 0,5 l). Jeśli masz większe słoiki, sterylizuj je przez 20-30 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umytą cukinię pokrój w kostkę tej samej wielkości.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz marchewki i zetrzyj na średniej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz cebulę, pokrój w półpierścienie lub małe kostki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz ząbki czosnku i drobno posiekaj nożem lub przełóż przez prasę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umieść warzywa w głębokiej emaliowanej patelni. Wlej do niego olej roślinny. Dodaj cukier, sól, czarny pieprz, kilka groszków ziela angielskiego, liść laurowy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umieść patelnię z warzywami na ogniu, wymieszaj, zagotuj. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj warzywa pod przykryciem przez około 20 minut. Dodaj posiekany czosnek i ocet do sałatki, zagotuj mieszaninę. Wyłącz ogień, wymieszaj warzywa. Rozłóż gorącą sałatkę na wysterylizowanych słoikach aż po brzegi.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zwiń gorące słoiki sterylnymi pokrywkami. Odwróć słoiki do góry nogami, owiń je ciepłym kocem lub kocem. Pozwól słoikom ostygnąć całkowicie w temperaturze pokojowej. Przechowuj słoiki w chłodnej spiżarni. Smacznego!

aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.

która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy