skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić cukinię z cebulą i marchewką na zimę? Przygotuj składniki do przygotowania. Cukinia lepiej jest brać młode, soczyste i delikatne. Jeśli masz je stare, obierz je i usuń twarde nasiona. Umyj i osusz wszystkie warzywa.
Krok 2:
Przygotuj słoiki z wyprzedzeniem. Banki polecam wziąć małą objętość. Umyj słoiki z sodą pod bieżącą wodą, umyj metalowe pokrywki i zagotuj. Umieść mokre słoiki na ruszcie w piekarniku, szyjką do dołu. Włącz piekarnik na 150 stopni i sterylizuj słoiki przez około 15 minut (pojemność 0,5 l). Jeśli masz większe słoiki, sterylizuj je przez 20-30 minut.
Krok 3:
Umytą cukinię pokrój w kostkę tej samej wielkości.
Krok 4:
Obierz marchewki i zetrzyj na średniej tarce.
Krok 5:
Obierz cebulę, pokrój w półpierścienie lub małe kostki.
Krok 6:
Obierz ząbki czosnku i drobno posiekaj nożem lub przełóż przez prasę.
Krok 7:
Umieść warzywa w głębokiej emaliowanej patelni. Wlej do niego olej roślinny. Dodaj cukier, sól, czarny pieprz, kilka groszków ziela angielskiego, liść laurowy.
Krok 8:
Umieść patelnię z warzywami na ogniu, wymieszaj, zagotuj. Zmniejsz ogień do średniego i gotuj warzywa pod przykryciem przez około 20 minut. Dodaj posiekany czosnek i ocet do sałatki, zagotuj mieszaninę. Wyłącz ogień, wymieszaj warzywa. Rozłóż gorącą sałatkę na wysterylizowanych słoikach aż po brzegi.
Krok 9:
Zwiń gorące słoiki sterylnymi pokrywkami. Odwróć słoiki do góry nogami, owiń je ciepłym kocem lub kocem. Pozwól słoikom ostygnąć całkowicie w temperaturze pokojowej. Przechowuj słoiki w chłodnej spiżarni. Smacznego!
aby mieć pewność, że letnie zapasy zachwycą Cię przez cały zimny sezon, przeczytaj podstawowe zasady, sekrety i życiowe hacki o przygotowaniach na zimę.
która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g