dżem z dyni z suszonymi morelami na zimę

piękne i aromatyczne, można dodać do wypieków! Dżem dyniowy z suszonymi morelami to dość rzadki deser, ale Gorąco polecam go na zimę. Słodkie, pachnące kawałki warzyw dobrze komponują się z małymi plamami suszonych owoców, okazuje się pikantne!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 98 % 50 g
199 kcal
IG: 4 / 0 / 96

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować dżem dyniowy z suszonymi morelami? Przygotuj wszystkie produkty. Weź dynię dowolnej odmiany, ale nadal daj przewagę słodkim odmianom tego warzywa. Suszone morele potrzebują soczystych i mięsistych. Ponieważ suszone morele to suszone morele, świeże morele można również wziąć z dużym rozciągnięciem. Mam zwykły biały cukier, ale całkiem możliwe jest użycie cukru kokosowego lub trzcinowego. Nadadzą gotowemu dżemowi odpowiednio aromat kokosowy i karmelowy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj dynię, usuń skórkę i nasiona. Pokrój miąższ w kostkę około 1 na 1 cm.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W naczyniu z grubym dnem-takie naczynie jest idealne do gotowania dżemu, włóż pokrojoną dynię, dodaj cukier i pozostaw sok na kilka godzin. Możesz zostawić na noc, ale w każdym razie nie powinieneś spodziewać się dużej ilości soku, ponieważ dynia w większości przypadków nie jest bardzo soczystym warzywem, a woda nadal będzie musiała zostać dodana.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj suszone morele. Jeśli masz bardzo twarde suszone morele, możesz namoczyć je we wrzącej wodzie przez 10 minut. Pokrój suszone morele wystarczająco drobno, na kawałki 5 na 5 mm.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj suszone morele do dyni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wymieszaj wszystko. Na tym etapie miłośnicy pachnącego dżemu mogą dodać do potraw pewne przyprawy: wanilię, patyk goździków, kilka pąków goździków, gwiazdkę anyżu gwiazdkowego - po prostu nie zapomnij usunąć całych przypraw pod koniec gotowania. Możesz dodać te same przyprawy w suszonej, posiekanej formie - wystarczy szczypta każdej z nich.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej wodę, umieść dżem na małym ogniu, zagotuj i gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, około 45 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Usuń dżem z ognia i pozwól mu parzyć przez 30 minut lub dłużej - możesz nawet pozwolić mu ostygnąć.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Sterylizuj słoiki w dowolny dogodny sposób. Słoiki z niewielką ilością wody wkładam do kuchenki mikrofalowej na 5-7 minut. Ale możesz je wysterylizować w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez około 30 minut lub trzymać nad parą. Wystarczy gotować pokrywki przez 5 minut. Ułóż dżem w słoikach i szczelnie zamknij pokrywkami lub zwiń.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smacznego!

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Suszone morele - 215   kcal/100g
  • Uruk - 290   kcal/100g
  • Brzoskwinie suszone - 254   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy