skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować dżem dyniowy z suszonymi morelami? Przygotuj wszystkie produkty. Weź dynię dowolnej odmiany, ale nadal daj przewagę słodkim odmianom tego warzywa. Suszone morele potrzebują soczystych i mięsistych. Ponieważ suszone morele to suszone morele, świeże morele można również wziąć z dużym rozciągnięciem. Mam zwykły biały cukier, ale całkiem możliwe jest użycie cukru kokosowego lub trzcinowego. Nadadzą gotowemu dżemowi odpowiednio aromat kokosowy i karmelowy.
Krok 2:
Umyj dynię, usuń skórkę i nasiona. Pokrój miąższ w kostkę około 1 na 1 cm.
Krok 3:
W naczyniu z grubym dnem-takie naczynie jest idealne do gotowania dżemu, włóż pokrojoną dynię, dodaj cukier i pozostaw sok na kilka godzin. Możesz zostawić na noc, ale w każdym razie nie powinieneś spodziewać się dużej ilości soku, ponieważ dynia w większości przypadków nie jest bardzo soczystym warzywem, a woda nadal będzie musiała zostać dodana.
Krok 4:
Umyj suszone morele. Jeśli masz bardzo twarde suszone morele, możesz namoczyć je we wrzącej wodzie przez 10 minut. Pokrój suszone morele wystarczająco drobno, na kawałki 5 na 5 mm.
Krok 5:
Dodaj suszone morele do dyni.
Krok 6:
Wymieszaj wszystko. Na tym etapie miłośnicy pachnącego dżemu mogą dodać do potraw pewne przyprawy: wanilię, patyk goździków, kilka pąków goździków, gwiazdkę anyżu gwiazdkowego - po prostu nie zapomnij usunąć całych przypraw pod koniec gotowania. Możesz dodać te same przyprawy w suszonej, posiekanej formie - wystarczy szczypta każdej z nich.
Krok 7:
Wlej wodę, umieść dżem na małym ogniu, zagotuj i gotuj na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, około 45 minut.
Krok 8:
Usuń dżem z ognia i pozwól mu parzyć przez 30 minut lub dłużej - możesz nawet pozwolić mu ostygnąć.
Krok 9:
Sterylizuj słoiki w dowolny dogodny sposób. Słoiki z niewielką ilością wody wkładam do kuchenki mikrofalowej na 5-7 minut. Ale możesz je wysterylizować w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez około 30 minut lub trzymać nad parą. Wystarczy gotować pokrywki przez 5 minut. Ułóż dżem w słoikach i szczelnie zamknij pokrywkami lub zwiń.
Krok 10:
Smacznego!
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dynia - 29 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Suszone morele - 215 kcal/100g
- Uruk - 290 kcal/100g
- Brzoskwinie suszone - 254 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g