Sałatka Praga

efektowny, pyszny, delikatny, łatwy w przygotowaniu-wszystko o tym! Delikatna sałatka Praga łączy w sobie słodkie i kwaśne nuty smakowe! Suszone śliwki świetnie komponują się z filetami z kurczaka, a także nadają sałatce pikantny, słodkawy smak wraz z zielonym groszkiem. Przyjemna kwaskowatość pochodzi z marynowanej cebuli i ogórków. Sałatka jest idealna nie tylko na lunch lub kolację, ale ozdobi świąteczny stół jasnymi kolorami! Można go podawać w dużej salaterce lub przyrządzać pojedyncze porcje.
Faith faithAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 6 g
tłuszcze 43 % 9 g
węglowodany 29 % 6 g
133 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki. Wstępnie ugotuj filet z kurczaka, marchewkę i jajka w osolonej wodzie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Opłucz suszone śliwki i gotuj na parze z wrzącą wodą przez 5 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz cebulę i posiekaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj marynatę. Wymieszaj ocet, wodę, sól i zmielony czarny pieprz.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zanurz posiekaną cebulę w marynacie i wymieszaj. Pozostaw na 20 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój filet z kurczaka.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój również ogórki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Obierz marchewki i zetrzyj na grubej tarce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Jajka należy również obrać i zetrzeć na grubej tarce.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Pokrój śliwki na małe kawałki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zbieranie sałatki. Rozłóż filet z kurczaka, posmaruj majonezem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Spuść marynatę. Rozłóż cebulę w drugiej warstwie, a następnie majonez.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Trzecia warstwa to jajka, majonez.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Następnie rozłóż ogórki, majonez.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Piąta warstwa to marchewka, majonez.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Szósta warstwa to zielony groszek, majonez. Możesz ułożyć oddzielny groszek na brzegach sałatki.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Ostatnia warstwa to suszone śliwki. I udekoruj sałatkę siatką majonezu.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Wyślij sałatkę do lodówki, nalegaj na kilka godzin na impregnację. Smacznego!

istnieją różne odmiany sałatki Praga, dressingiem może być śmietana zamiast majonezu. Możesz także nie marynować cebuli, ale po prostu parzyć wrzącą wodą, aby usunąć gorycz.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Groszek zielony świeży - 280   kcal/100g
  • Groszek zielony konserwowy - 55   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy