skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki. Wstępnie ugotuj filet z kurczaka, marchewkę i jajka w osolonej wodzie.
Krok 2:
Opłucz suszone śliwki i gotuj na parze z wrzącą wodą przez 5 minut.
Krok 3:
Obierz cebulę i posiekaj.
Krok 4:
Przygotuj marynatę. Wymieszaj ocet, wodę, sól i zmielony czarny pieprz.
Krok 5:
Zanurz posiekaną cebulę w marynacie i wymieszaj. Pozostaw na 20 minut.
Krok 6:
Pokrój filet z kurczaka.
Krok 7:
Pokrój również ogórki.
Krok 8:
Obierz marchewki i zetrzyj na grubej tarce.
Krok 9:
Jajka należy również obrać i zetrzeć na grubej tarce.
Krok 10:
Pokrój śliwki na małe kawałki.
Krok 11:
Zbieranie sałatki. Rozłóż filet z kurczaka, posmaruj majonezem.
Krok 12:
Spuść marynatę. Rozłóż cebulę w drugiej warstwie, a następnie majonez.
Krok 13:
Trzecia warstwa to jajka, majonez.
Krok 14:
Następnie rozłóż ogórki, majonez.
Krok 15:
Piąta warstwa to marchewka, majonez.
Krok 16:
Szósta warstwa to zielony groszek, majonez. Możesz ułożyć oddzielny groszek na brzegach sałatki.
Krok 17:
Ostatnia warstwa to suszone śliwki. I udekoruj sałatkę siatką majonezu.
Krok 18:
Wyślij sałatkę do lodówki, nalegaj na kilka godzin na impregnację. Smacznego!
istnieją różne odmiany sałatki Praga, dressingiem może być śmietana zamiast majonezu. Możesz także nie marynować cebuli, ale po prostu parzyć wrzącą wodą, aby usunąć gorycz.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Groszek zielony świeży - 280 kcal/100g
- Groszek zielony konserwowy - 55 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g