dżem gruszkowy z plasterkami bursztynu

pachnący pikantny dżem gruszkowy w kolorze bursztynowym! Pikantny i aromatyczny dżem gruszkowy gotuje się prosto i szybko. Dżem okazuje się bardzo smaczny, przyjemny bursztynowy kolor. Świetne na rodzinne przyjęcie herbaciane!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 55 g
220 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 6 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Aby zrobić dżem, radzę nie brać zbyt dojrzałych owoców gruszek - gotują się i dostajesz owsiankę. Weź gęste i elastyczne owoce, twarde w dotyku. Wziąłem zwykły, biały cukier. Ale teraz jest wiele różnych rodzajów cukru: możesz wziąć kokos i nada dżemowi lekki aromat kokosowy lub cukier trzcinowy-nada karmelowy odcień.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj gruszki-do tej procedury najlepiej użyć specjalnego środka do mycia owoców i szczotki. Odetnij łodygi, usuń strąk nasienny i pokrój w plasterki o grubości około 3-4 mm.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W naczyniu, w którym ugotujesz dżem ( najlepiej, jeśli będzie to naczynie z grubym dnem) włóż pokrojone gruszki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj cukier i odstaw na kilka godzin, aby gruszka dała sok. W żadnym wypadku nie dodawaj wody do dżemu: powinny być tylko owoce i cukier.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy owoce dadzą sok, Ustaw naczynia na minimalnym ogniu. Na tym etapie miłośnicy pikantnego dżemu mogą dodać swoje ulubione przyprawy: cukier waniliowy lub wanilia, cynamon, mielony imbir, goździki, gałka muszkatołowa są idealne. Możesz wziąć strąki wanilii, laski cynamonu, pąki goździków (tylko wtedy nie zapomnij usunąć ich z gotowego dżemu), więc mielone przyprawy są całkiem odpowiednie - wystarczy jedna szczypta każdej przyprawy do smaku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Doprowadź dżem do wrzenia i gotuj na minimalnym ogniu przez 40 minut, stale usuwając pianę, która utworzy się na powierzchni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotuj, aż dżem zgęstnieje i nabierze pięknego bursztynowego koloru.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umyj słoiki, sterylizuj w dowolny dogodny sposób. Wkładam słoiki z wodą do kuchenki mikrofalowej na 5 minut, ale można je wysterylizować w piekarniku i po prostu zalać wrzącą wodą. Zagotuj pokrywki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż gotowy dżem do słoików i zamknij lub zwiń pokrywkami. Dżem można rozprowadzić zarówno na gorąco, jak i schłodzony. Sterylizacja nie jest wymagana. Taki dżem jest przechowywany w zwykłych warunkach mieszkaniowych.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy