skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie potrzebne produkty. Aby zrobić dżem, radzę nie brać zbyt dojrzałych owoców gruszek - gotują się i dostajesz owsiankę. Weź gęste i elastyczne owoce, twarde w dotyku. Wziąłem zwykły, biały cukier. Ale teraz jest wiele różnych rodzajów cukru: możesz wziąć kokos i nada dżemowi lekki aromat kokosowy lub cukier trzcinowy-nada karmelowy odcień.
Krok 2:
Dobrze umyj gruszki-do tej procedury najlepiej użyć specjalnego środka do mycia owoców i szczotki. Odetnij łodygi, usuń strąk nasienny i pokrój w plasterki o grubości około 3-4 mm.
Krok 3:
W naczyniu, w którym ugotujesz dżem ( najlepiej, jeśli będzie to naczynie z grubym dnem) włóż pokrojone gruszki.
Krok 4:
Dodaj cukier i odstaw na kilka godzin, aby gruszka dała sok. W żadnym wypadku nie dodawaj wody do dżemu: powinny być tylko owoce i cukier.
Krok 5:
Gdy owoce dadzą sok, Ustaw naczynia na minimalnym ogniu. Na tym etapie miłośnicy pikantnego dżemu mogą dodać swoje ulubione przyprawy: cukier waniliowy lub wanilia, cynamon, mielony imbir, goździki, gałka muszkatołowa są idealne. Możesz wziąć strąki wanilii, laski cynamonu, pąki goździków (tylko wtedy nie zapomnij usunąć ich z gotowego dżemu), więc mielone przyprawy są całkiem odpowiednie - wystarczy jedna szczypta każdej przyprawy do smaku.
Krok 6:
Doprowadź dżem do wrzenia i gotuj na minimalnym ogniu przez 40 minut, stale usuwając pianę, która utworzy się na powierzchni.
Krok 7:
Gotuj, aż dżem zgęstnieje i nabierze pięknego bursztynowego koloru.
Krok 8:
Umyj słoiki, sterylizuj w dowolny dogodny sposób. Wkładam słoiki z wodą do kuchenki mikrofalowej na 5 minut, ale można je wysterylizować w piekarniku i po prostu zalać wrzącą wodą. Zagotuj pokrywki.
Krok 9:
Włóż gotowy dżem do słoików i zamknij lub zwiń pokrywkami. Dżem można rozprowadzić zarówno na gorąco, jak i schłodzony. Sterylizacja nie jest wymagana. Taki dżem jest przechowywany w zwykłych warunkach mieszkaniowych.
Krok 10:
Miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g