Cicibeli na zimę

tradycyjny pikantny sos pomidorowy-pyszny i aromatyczny! I funkcjonalnie. W końcu ten piękny preparat na zimę jest sosem, dressingiem i przekąską. Dlatego można go podawać lub dodawać podczas gotowania do dowolnego dania. Oprócz smaku i aromatu otrzymujemy również najzdrowszy produkt. Tyle warzyw, ale w jednym miejscu – to świetnie! Tsicibeli jest tradycyjnie podawany z mięsem, ale świetnie zachowuje się również z rybami, spaghetti i innymi dodatkami.
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 1 g
tłuszcze 13 % 1 g
węglowodany 75 % 6 g
40 kcal
IG: 83 / 0 / 17

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zacznijmy od umycia pomidora. Chcę od razu wyjaśnić, że lepiej jest wziąć dojrzałe okazy twardej czerwieni lub odmiany różowej. Usuwamy łodygi i, jeśli występują, wady. Pokrój je na kawałki o pożądanym rozmiarze.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Myjemy i kroimy paprykę obraną z łodyg i nasion. Wyślemy je do pomidorów.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    A teraz przygotuj urządzenie do siekania i włóż do niego warzywa. Konieczne jest zmielenie tego wszystkiego, aby konsystencja masy stała się mniej lub bardziej jednorodna.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Mniej więcej taką konsystencję otrzymałem po tym, jak blender zanurzeniowy zmielił warzywa w ciągu zaledwie kilku minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Weź patelnię (lub inną miskę) z grubym dnem. Wlej tutaj powstałą masę, włóż sól z cukrem i zagotuj tsicibels, nie przestając mieszać drewnianą łyżką, w przeciwnym razie sos się spali (25 minut). Bez pokrywy!

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nie tracimy czasu, przejdziemy przez zielenie (może być inaczej, ale wskazane jest umieszczenie kolendry), usuwając duże łodygi i żółte liście. Wszystko to należy posiekać, ale bez fanatyzmu-tj. tak, aby kawałki zieleni były widoczne.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obierz czosnek, umyj. Jeśli lubisz pikantne cicibeli, dodaj dwa razy więcej czosnku. Zmielimy w wygodny sposób, aż do drobnego cięcia. Szerokim nożem dociskam czosnek do deski tak bardzo, jak to możliwe, a następnie drobno go siekam.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    5 minut przed końcem gotowania wyślemy czosnek, zioła, przyprawy, sól, olej i ocet do powstałej masy. Gotuj i gotuj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlać cycibele do słoików (najlepiej małych), które z pokrywkami należy wysterylizować na 20 minut przed końcem gotowania sosu. Po zwinięciu odwróć go-pozwól mu ostygnąć. Zimą to piękno będzie bardzo przydatne! A latem, w szczycie sezonu, cycibele można gotować na każdy dzień.

i więcej porad

dla określonej liczby składników przygotuj kilka małych słoików-w nich tsitsibeli jest lepiej przechowywany, ponieważ nie użyjesz całego sosu na raz.

duża liczba składników musi być gotowana w dużym kotle, wtedy masa jest lepiej gotowana.

jeśli zmielisz warzywa w maszynce do mięsa lub kombajnie, nie trzeba ich drobno kroić, ale tak, aby pasowały do urządzenia do mielenia.

jeśli chcesz, usuń skórkę z pomidora – łatwo ją usunąć, jeśli każdy, przecinając krzyż na górze, zanurzając go we wrzącej wodzie na kilka minut, a następnie w zimnej wodzie.

jeśli chcesz, aby cicibeli uzyskał gęstą, jednorodną konsystencję, zmielić warzywa przez maszynę do mięsa 2-3 razy (masa będzie bardziej soczysta).

czy puree stało się bardzo gęste? Nie bój się rozcieńczyć-dodając przegotowaną wodę, zagotuj masę do pożądanej konsystencji.

weź różne składniki do tego sosu pomidorowego - aż do dodania miodu, chrzanu, jabłek i orzechów włoskich. Możesz zrobić ze smażoną cebulą (100 g na tę porcję), a następnie dusić wszystko z nią przez 40 minut.

możesz umieścić Nie tradycyjny ocet w cycibeli, ale jabłko lub winogrono(tylko proporcje podwoją się).

przypraw też nie należy się bać, ale pamiętaj, że mięta i bazylia, które dodają miękkości, nie lubią sąsiedztwa z palącą papryką, a chmiel suneli zabije aromat innych przypraw.

spróbuj podczas gotowania i nie wkładaj od razu soli i cukru!

UWAGA: Jeśli wiesz, że dziecko zje przyprawę pomidorową, nie wkładaj do niej octu, czosnku, sterylizuj półlitrowe słoiki przez co najmniej pół godziny, wlej do każdego 1 łyżkę. l. gotowany olej roślinny, ostudź bez obracania słoików, przechowuj je w ciemnym, zimnym miejscu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy