kawior grzybowy kurki na zimę

pachnący, słoneczny kawior grzybowy z kurkami na zimę. Taki zbiór grzybów bardzo urozmaica Twój stół. Nawiasem mówiąc, będzie to szczególnie w dniach postu. Odbywa się to bardzo prosto, a smak jest po prostu doskonały. Pamiętaj tylko, aby przestrzegać zasad gotowania.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 64 % 9 g
węglowodany 29 % 4 g
93 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania kawioru grzybowego. Kurki powinny być świeże, bez oznak zepsucia lub pleśni. Jeśli tak nie jest, wyrzuć takie grzyby bez żalu, w przeciwnym razie możesz dostać poważne zatrucie, aż do śmierci. A z ich półfabrykatami musisz być podwójnie ostrożny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze posortuj kurki, oczyść je z brudu i ziemi. Umyj je dokładnie pod bieżącą zimną wodą i osusz. Kurki należy dokładnie umyć z ziemi, ponieważ to z nią można wprowadzić botulizm do półfabrykatów. A w półfabrykatach rozwija się bardzo szybko, uwalniając toksyny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Posiekaj suszone grzyby. Można to zrobić w maszynce do mięsa lub tak jak ja za pomocą młynka w blenderze.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż pokruszone kurki do kotła lub, tak jak ja, do garnka z grubym dnem. Wlej połowę oleju roślinnego i wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść kurki na średnim ogniu, doprowadź, mieszając, do pierwszych "bulw" i zmniejsz ogień do minimum. Gotuj grzyby, mieszając, przez 40 do 60 minut. Sok grzybowy, który zostanie uwolniony podczas gotowania, powinien całkowicie odparować.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podczas gotowania kurków przygotuj warzywa. Obierz cebulę i marchewkę, umyj. Zetrzyj marchewki na średniej tarce i drobno posiekaj cebulę. Wlej pozostały olej roślinny na patelnię i włóż warzywa.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Smaż warzywa na średnim ogniu przez 7-10 minut, podrzucając, aż będą miękkie. Warzywa powinny stać się miękkie i rumiane, ale niezbyt smażone, aby nie zepsuć wyglądu gotowego kawioru.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj smażone warzywa do przygotowanych grzybów i wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Sól wszystko, dodaj ziele angielskie, wymieszaj. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypaliły.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Teraz przygotuj pokrywki i słoiki. Dokładnie umyj słoiki gorącą wodą i sodą oczyszczoną. Sterylizuj nad parą za pomocą specjalnego pierścienia przez 5 minut. Następnie wyjmij i osusz w kuchence mikrofalowej. Aby to zrobić, włóż słoiki do kuchenki mikrofalowej i obracaj przez 10 sekund, aż całkowicie wyschną. Nie musisz od razu włączać kuchenki mikrofalowej, szkło może się przegrzać i po prostu rozproszyć. Ostrożnie wyjmij je ciepłym ręcznikiem, w przeciwnym razie pękną.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej ocet do gotowego kawioru, wymieszaj i natychmiast ułóż kawior z kurków w gorących, suchych słoikach. Przykryj górę gorącym olejem roślinnym. Kawior powinien być całkowicie wypełniony olejem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Zwiń słoiki z kawiorem kurkowym w suche, wysterylizowane pokrywki i całkowicie ostudź. Kawior kurkowy najlepiej przechowywać w lodówce. Okazuje się, że około pół litra puszki.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Smacznego.

pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także zastępować octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kurki - 13   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy