skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania kawioru grzybowego. Kurki powinny być świeże, bez oznak zepsucia lub pleśni. Jeśli tak nie jest, wyrzuć takie grzyby bez żalu, w przeciwnym razie możesz dostać poważne zatrucie, aż do śmierci. A z ich półfabrykatami musisz być podwójnie ostrożny.
Krok 2:
Dobrze posortuj kurki, oczyść je z brudu i ziemi. Umyj je dokładnie pod bieżącą zimną wodą i osusz. Kurki należy dokładnie umyć z ziemi, ponieważ to z nią można wprowadzić botulizm do półfabrykatów. A w półfabrykatach rozwija się bardzo szybko, uwalniając toksyny.
Krok 3:
Posiekaj suszone grzyby. Można to zrobić w maszynce do mięsa lub tak jak ja za pomocą młynka w blenderze.
Krok 4:
Włóż pokruszone kurki do kotła lub, tak jak ja, do garnka z grubym dnem. Wlej połowę oleju roślinnego i wymieszaj.
Krok 5:
Umieść kurki na średnim ogniu, doprowadź, mieszając, do pierwszych "bulw" i zmniejsz ogień do minimum. Gotuj grzyby, mieszając, przez 40 do 60 minut. Sok grzybowy, który zostanie uwolniony podczas gotowania, powinien całkowicie odparować.
Krok 6:
Podczas gotowania kurków przygotuj warzywa. Obierz cebulę i marchewkę, umyj. Zetrzyj marchewki na średniej tarce i drobno posiekaj cebulę. Wlej pozostały olej roślinny na patelnię i włóż warzywa.
Krok 7:
Smaż warzywa na średnim ogniu przez 7-10 minut, podrzucając, aż będą miękkie. Warzywa powinny stać się miękkie i rumiane, ale niezbyt smażone, aby nie zepsuć wyglądu gotowego kawioru.
Krok 8:
Dodaj smażone warzywa do przygotowanych grzybów i wymieszaj.
Krok 9:
Sól wszystko, dodaj ziele angielskie, wymieszaj. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu, aby się nie przypaliły.
Krok 10:
Teraz przygotuj pokrywki i słoiki. Dokładnie umyj słoiki gorącą wodą i sodą oczyszczoną. Sterylizuj nad parą za pomocą specjalnego pierścienia przez 5 minut. Następnie wyjmij i osusz w kuchence mikrofalowej. Aby to zrobić, włóż słoiki do kuchenki mikrofalowej i obracaj przez 10 sekund, aż całkowicie wyschną. Nie musisz od razu włączać kuchenki mikrofalowej, szkło może się przegrzać i po prostu rozproszyć. Ostrożnie wyjmij je ciepłym ręcznikiem, w przeciwnym razie pękną.
Krok 11:
Wlej ocet do gotowego kawioru, wymieszaj i natychmiast ułóż kawior z kurków w gorących, suchych słoikach. Przykryj górę gorącym olejem roślinnym. Kawior powinien być całkowicie wypełniony olejem.
Krok 12:
Zwiń słoiki z kawiorem kurkowym w suche, wysterylizowane pokrywki i całkowicie ostudź. Kawior kurkowy najlepiej przechowywać w lodówce. Okazuje się, że około pół litra puszki.
Krok 13:
Smacznego.
pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także zastępować octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kurki - 13 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g