kasza gryczana z warzywami na zimę

oryginalna sałatka z warzyw i kaszy-warto spróbować! Kasza gryczana z warzywami na zimę jest przygotowywana z niedrogich i najprostszych produktów. Okazuje się niezwykły i bardzo smaczny, a ponadto jest dobrze przechowywany. Takie przygotowanie będzie doskonałym dodatkiem do rodzinnej kolacji i urozmaici zwykłe menu.
Amaliya-mamaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 2 g
tłuszcze 14 % 2 g
węglowodany 71 % 10 g
64 kcal
IG: 45 / 45 / 9

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

najpierw przygotuj warzywa:

- dokładnie pod bieżącą wodą umyj marchewki, obierz je i trzy na grubej tarce lub pokrój w małe paski;

- moje pomidory, Wytnij łodygi, a następnie zmiel je na puree za pomocą maszynki do mięsa;

- myjemy paprykę, wycinamy łodygi i obieramy paprykę z nasion, a następnie kroimy je w małe kostki;

- obierz cebulę i pokrój na małe kawałki.

podgrzej patelnię na średnim ogniu z 1/3 określonej objętości oleju roślinnego. Gdy tylko się rozgrzeje, włóż do niego posiekaną cebulę i smaż przez 10 minut, aż będzie miękka i przezroczysta. Nie zapomnij okresowo mieszać warzyw.

to samo należy zrobić z papryką i marchewką. Zasadniczo możesz gotować warzywa jednocześnie na trzech patelniach lub robić to po kolei. Pierwsza opcja znacznie skróci czas gotowania sałatki.

więc cebula jest smażona. Podpalamy patelnię, ponownie wlewamy olej roślinny,podgrzewamy i wkładamy do niego paprykę. Smażyć, mieszając, przez 10 minut. W ten sam sposób smażyć marchewki.

zmiażdżone pomidory przenosimy do dużego rondla i wysyłamy na małym ogniu, doprowadzamy do wrzenia. Gdy masa się zagotuje, włóż do niej smażoną cebulę, paprykę i marchewkę. Mieszać. Następnie dodaj sól i cukier granulowany. Ponownie przeszkadzamy i koniecznie smakujemy. W razie potrzeby zwiększ ilość soli i cukru.
gotuj wszystko razem na minimalnym ogniu przez pół godziny.

w tym czasie myjemy i gotujemy kaszę gryczaną. Kiedy będzie gotowy, rozłóż go na warzywach, wszystko dobrze przeszkadzamy. Ponownie zagotuj zawartość garnka. Następnie wlej ocet i ponownie wszystko delikatnie wymieszaj.

gotową gorącą sałatkę układamy w przygotowanych wcześniej wysterylizowanych słoikach, zwijamy sterylnymi pokrywkami. Odwracamy puszki do góry nogami, owijamy kocem i pozostawiamy w tej formie powoli do ostygnięcia w ciągu dnia. Po usunięciu sałatki do stałego miejsca przechowywania. Taką sałatkę można przechowywać zarówno na zimno, jak iw temperaturze pokojowej.

udanych półfabrykatów!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy