skład / składniki
metoda gotowania
najpierw przygotuj warzywa:
- dokładnie pod bieżącą wodą umyj marchewki, obierz je i trzy na grubej tarce lub pokrój w małe paski;
- moje pomidory, Wytnij łodygi, a następnie zmiel je na puree za pomocą maszynki do mięsa;
- myjemy paprykę, wycinamy łodygi i obieramy paprykę z nasion, a następnie kroimy je w małe kostki;
- obierz cebulę i pokrój na małe kawałki.
podgrzej patelnię na średnim ogniu z 1/3 określonej objętości oleju roślinnego. Gdy tylko się rozgrzeje, włóż do niego posiekaną cebulę i smaż przez 10 minut, aż będzie miękka i przezroczysta. Nie zapomnij okresowo mieszać warzyw.
to samo należy zrobić z papryką i marchewką. Zasadniczo możesz gotować warzywa jednocześnie na trzech patelniach lub robić to po kolei. Pierwsza opcja znacznie skróci czas gotowania sałatki.
więc cebula jest smażona. Podpalamy patelnię, ponownie wlewamy olej roślinny,podgrzewamy i wkładamy do niego paprykę. Smażyć, mieszając, przez 10 minut. W ten sam sposób smażyć marchewki.
zmiażdżone pomidory przenosimy do dużego rondla i wysyłamy na małym ogniu, doprowadzamy do wrzenia. Gdy masa się zagotuje, włóż do niej smażoną cebulę, paprykę i marchewkę. Mieszać. Następnie dodaj sól i cukier granulowany. Ponownie przeszkadzamy i koniecznie smakujemy. W razie potrzeby zwiększ ilość soli i cukru.
gotuj wszystko razem na minimalnym ogniu przez pół godziny.
w tym czasie myjemy i gotujemy kaszę gryczaną. Kiedy będzie gotowy, rozłóż go na warzywach, wszystko dobrze przeszkadzamy. Ponownie zagotuj zawartość garnka. Następnie wlej ocet i ponownie wszystko delikatnie wymieszaj.
gotową gorącą sałatkę układamy w przygotowanych wcześniej wysterylizowanych słoikach, zwijamy sterylnymi pokrywkami. Odwracamy puszki do góry nogami, owijamy kocem i pozostawiamy w tej formie powoli do ostygnięcia w ciągu dnia. Po usunięciu sałatki do stałego miejsca przechowywania. Taką sałatkę można przechowywać zarówno na zimno, jak iw temperaturze pokojowej.
udanych półfabrykatów!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g