tkemali po gruzińsku

Domowy, pyszny, aromatyczny i bardzo łatwy do przygotowania sos. O tkemali! Mogę bez przerwy śpiewać Ody do tej luksusowej eksplozji smaku i aromatów. Ugotuj - niech zawsze będzie w lodówce - to idealny sos do wszystkich potraw! Śliwka, cierń, a nawet śliwka wiśniowa są odpowiednie dla tkemali. Właśnie o tkemali ze śliwki wiśniowej mówię dzisiaj.
TanialAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 7 g
28 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Postaw patelnię na ogniu, włóż do niej umytą śliwkę wiśniową i zalej wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować śliwkę wiśniową na średnim ogniu przez około 20 minut. Skóra i Nasiona powinny odchodzić od śliwki wiśniowej.
2. Podczas gotowania śliwki wiśniowej drobno posiekaj kolendrę, zmiażdż i posiekaj czosnek, uwolnij ostrą paprykę z nasion, rdzeń i drobno posiekaj.
3. Odcedź wodę z gotowej śliwki wiśniowej i użyj sita, aby zmielić ją w pojemniku, aby na sicie pozostała tylko skóra i kości.
4. Włóż puree ze śliwki wiśniowej do ognia i zagotuj, ciągle mieszając. Wyłącz ogrzewanie.
5.Dodaj sól, kolendrę, miętę, utskho-suneli do puree i wymieszaj.
6. Dodaj czosnek, ostrą paprykę, kolendrę i ponownie dokładnie wymieszaj.
Tkemali jest gotowy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Śliwka - 27   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Utskho-suneli - 12   kcal/100g

Podobne przepisy