skład / składniki
metoda gotowania
1. Postaw patelnię na ogniu, włóż do niej umytą śliwkę wiśniową i zalej wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować śliwkę wiśniową na średnim ogniu przez około 20 minut. Skóra i Nasiona powinny odchodzić od śliwki wiśniowej.
2. Podczas gotowania śliwki wiśniowej drobno posiekaj kolendrę, zmiażdż i posiekaj czosnek, uwolnij ostrą paprykę z nasion, rdzeń i drobno posiekaj.
3. Odcedź wodę z gotowej śliwki wiśniowej i użyj sita, aby zmielić ją w pojemniku, aby na sicie pozostała tylko skóra i kości.
4. Włóż puree ze śliwki wiśniowej do ognia i zagotuj, ciągle mieszając. Wyłącz ogrzewanie.
5.Dodaj sól, kolendrę, miętę, utskho-suneli do puree i wymieszaj.
6. Dodaj czosnek, ostrą paprykę, kolendrę i ponownie dokładnie wymieszaj.
Tkemali jest gotowy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Śliwka - 27 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Kolendra - 25 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Utskho-suneli - 12 kcal/100g