Sałatka z pereł morskich
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
więc gotuj kalmary w osolonej i już wrzącej wodzie. Następnie schłodź je i pokrój w cienkie, cienkie paski. Posiekaj paluszki krabowe. Teraz usuwamy żółtka z jajek (na zawsze możesz je zjeść lub użyć w innym naczyniu, tutaj nie są potrzebne) i drobno posiekaj białka. Wszystko wymieszaj, trochę soli. Teraz ostrożnie rozłóż czerwony kawior (zostaw trochę kawioru do dekoracji) i ponownie wymieszaj. Sałatkę doprawiamy majonezem i wkładamy do salaterki. Teraz kładziemy czerwony kawior na środku, a na górze gotowane jajko przepiórcze z tyłkiem do góry (dzięki czemu będzie wyglądać bardziej okrągło). Nasze jajko pełni rolę "morskiej perły".
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kalmary smażone - 175 kcal/100g
- Kalmary gotowane - 110 kcal/100g
- Kalmary świeże - 74 kcal/100g
- Paluszki krabowe - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe Vici soczyste - 73 kcal/100g
- Paluszki krabowe południk Krab śnieżny - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Miramar - 140 kcal/100g
- Paluszki krabowe Santa braemor Krab śnieżny - 70 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Kawior z różowego łososia ziarnisty - 230 kcal/100g
- Kawior łososiowy ziarnisty - 245 kcal/100g
- Jajko przepiórcze - 168 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g