skład / składniki
metoda gotowania
wszyscy wiedzą, że jagody są źródłem szerokiej gamy witamin, których tak bardzo potrzebujemy. Ale kiedyś w sklepie, przeglądając "asortyment" jagód, natknąłem się na jeżyny i pomyślałem, dlaczego nie spróbować?! Czytałem w domu, że jeżyny są bogate w glukozę, fruktozę, witaminę C, a także pomagają w przeziębieniach i chorobach żołądka, a nawet chronią przed rakiem - i kupiłem. Przepis na przygotowanie jeżyn jest tak prosty, jak inne jagody. Oczywiście lepiej jest używać świeżo zebranych jagód, ale nie każdy ma okazję wyjść do lasu.
jeżyna jest dość delikatną jagodą. Jeśli używasz zamrożonego, musisz rozmrozić w temperaturze pokojowej.
jeśli masz liście, możesz ugotować wywar z liści jeżyny, gotując go przez 20 minut.
następnie odmierzyłem jedną szklankę wywaru i ugotowałem na niej syrop, dodając cukier(lepiej czysty i biały).
jeśli nie masz liści, po prostu ugotuj syrop (1 litr wody na 1 kg cukru).
następnie dodaj jeżyny do syropu i pozostaw, aż jagody wypuszczą sok. Zajmie to około dwóch godzin. Następnie dodaj kwas cytrynowy i gotuj przez kolejne dziesięć minut.
natychmiast wlej dżem do wysterylizowanych słoików i zwiń.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Jeżyna - 31 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Liście jeżyny - 0 kcal/100g