Sałatka Yin Yang ze śliwkami

pyszna i delikatna sałatka z oryginalną dekoracją. W filozofii chińskiej Yin i Yang służą do wyrażania przeciwieństw, takich jak mężczyzna i kobieta, twarde i miękkie, ciemne i jasne. Sałatka Yin Yang nie należy do kuchni ludów Azji, sałatkę tę nazwano ze względu na projekt w postaci starożytnej symboliki. Istnieją różne opcje przygotowania tej sałatki, proponuję przygotować najczęstszą.
Faith faithAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 13 g
tłuszcze 40 % 16 g
węglowodany 28 % 11 g
244 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki. Wcześniej ugotuj jajka i filet z kurczaka. Filet z kurczaka nie może być również gotowany, ale pieczony w piekarniku, zawinięty w folię.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Śliwki zalać wrzącą wodą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Sałatka składa się z 5 warstw. Drobno posiekaj filet z kurczaka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    1 warstwa-posmaruj filet z kurczaka majonezem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pokrój świeży ogórek w kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    2. warstwa-ogórek, posmaruj majonezem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Jajka na twardo dzielimy na białka i żółtka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zagniatamy żółtka widelcem lub można je zetrzeć na drobnej tarce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    3 warstwa-żółtka, posmaruj majonezem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    4 warstwa-twardy ser, starty na drobnej tarce, posmarowany majonezem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Użyj końcówki widelca lub wykałaczki, aby nałożyć wzór Yin Yang na sałatkę. Narysuj falistą linię pośrodku i zaznacz 2 koła małymi szklankami.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Spuść wodę z suszonych śliwek i pokrój je tak drobno, jak to możliwe.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    5 warstwa-rozłóż rysunek. Najpierw kręgi: 1. z suszonych śliwek, 2. z białka jaja startego na drobnej tarce.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozłóż śliwki wokół białego koła.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Rozłóż białka wokół czarnego koła.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Pozostaw sałatkę na kilka godzin do namoczenia. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy