Adjika bez octu

pikantna, smaczna i niezastąpiona adjika zachwyci Cię zimą! Ten produkt prawie nie potrzebuje reklamy. Adjika jest tak smaczna, tak poszukiwana, tak kochana przez wielu. Każdy przepis na jego przygotowanie jest godny uwagi. Ale bez octu ten pyszny dodatek do potraw jest jeszcze smaczniejszy. W końcu jest dużo gorzkiej papryki i czosnku. Adjika serwujemy w dni powszednie i święta do każdego dania-mięsa i ryb, do przystawek warzywnych, makaronowych i zbożowych, do naleśników i innych potraw. Tak, nawet na miękkim bułce do smarowania – przyjemność!
wellaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 78 % 7 g
35 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przede wszystkim musisz wysterylizować naczynia, w których zamkniesz Adjikę bez octu. Należy to zrobić ostrożnie. Ponadto pozwól słoikom i pokrywkom wyschnąć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj wszystkie warzywa, które będą uczestniczyć w tym procesie. Umyj słodką paprykę i oczyść ją z łodygi i nasion.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokroimy paprykę w formacie, który jest wygodny do przejścia do urządzenia do mielenia. Jeśli masz maszynkę do mięsa, możesz ciąć większe. Miałem Blender, więc dostałem takie kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Oczyść i umyj czosnek.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po umyciu ostrej papryki obierz i pokromuj losowo.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    A teraz możesz zacząć przygotowywać pomidora. Najpierw należy je kilkakrotnie spłukać wodą i pozostawić do wyschnięcia lub osuszyć serwetkami lub ręcznikiem papierowym.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój pomidory w tym samym formacie co papryka.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż część produktów, mieszając je w misce, w misce blendera. I promel. I tak-dopóki wszystko się nie zmieni.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pominąłem dwa razy, więc wszystko okazało się bardzo piękne.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Naszym zadaniem jest ugotowanie tej apetycznej masy. Najpierw zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj, dokładnie mieszając łyżką. Pięć minut przed wyłączeniem soli do smaku. Muszę od razu powiedzieć, że nie włożyłem dużo soli, ponieważ adjika będzie bardzo ostra, a tutaj nie do soli! Gotuj od kwadransa, aż zgęstnieje.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Nasze słoiki i pokrywki już wyschły. Więc włóż wrzącą adżikę do słoików. Przykręcając je pokrywkami, pozwól im ostygnąć, a dopiero potem wyślij je na półki w chłodne miejsce. Możesz wysterylizować półlitrowe puszki przez 15 minut, a następnie przekręcić. Lub, aby spędzić jeszcze mniej czasu, nie można gotować Adjiki-żywić warzywa, układać masę w czystych słoikach i zamykać je plastikowymi pokrywkami, wysyłać do lodówki.

i więcej porad
Wybierz słoiki dla Adjiki według własnego uznania, ale jeśli nie będziesz go często spożywać lub rodzina jest mała, zamknij je w małych słoikach.
możesz przechowywać Adjikę bez octu nie tylko w lodówce (jeśli zdecydujesz się przykryć nylonowymi pokrywkami), ale także w chłodnym miejscu – gęsto ugotowana, będzie dobrze stać bez octu.
do tych składników możesz dodać inne, takie jak jabłka.
w tym przepisie nie ma zieleni, ponieważ Adjika jest gotowana bez octu, a warzywa mają tendencję do psucia sytuacji.
jeśli chcesz, dodaj olej podczas gotowania, najlepiej słonecznikowy, prawdziwy. Ale wtedy zwiększ gotowanie o 5-10 minut.
w przepisie wskazałem 35 minut na gotowanie. Ale jeśli jest więcej produktów, jak w przepisie, według którego gotowałem, czas zajmie wiele razy więcej. Weź to pod uwagę!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy