skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przede wszystkim musisz wysterylizować naczynia, w których zamkniesz Adjikę bez octu. Należy to zrobić ostrożnie. Ponadto pozwól słoikom i pokrywkom wyschnąć.
Krok 2:
Przygotuj wszystkie warzywa, które będą uczestniczyć w tym procesie. Umyj słodką paprykę i oczyść ją z łodygi i nasion.
Krok 3:
Pokroimy paprykę w formacie, który jest wygodny do przejścia do urządzenia do mielenia. Jeśli masz maszynkę do mięsa, możesz ciąć większe. Miałem Blender, więc dostałem takie kawałki.
Krok 4:
Oczyść i umyj czosnek.
Krok 5:
Po umyciu ostrej papryki obierz i pokromuj losowo.
Krok 6:
A teraz możesz zacząć przygotowywać pomidora. Najpierw należy je kilkakrotnie spłukać wodą i pozostawić do wyschnięcia lub osuszyć serwetkami lub ręcznikiem papierowym.
Krok 7:
Pokrój pomidory w tym samym formacie co papryka.
Krok 8:
Połóż część produktów, mieszając je w misce, w misce blendera. I promel. I tak-dopóki wszystko się nie zmieni.
Krok 9:
Pominąłem dwa razy, więc wszystko okazało się bardzo piękne.
Krok 10:
Naszym zadaniem jest ugotowanie tej apetycznej masy. Najpierw zagotuj, a następnie zmniejsz ogień i gotuj, dokładnie mieszając łyżką. Pięć minut przed wyłączeniem soli do smaku. Muszę od razu powiedzieć, że nie włożyłem dużo soli, ponieważ adjika będzie bardzo ostra, a tutaj nie do soli! Gotuj od kwadransa, aż zgęstnieje.
Krok 11:
Nasze słoiki i pokrywki już wyschły. Więc włóż wrzącą adżikę do słoików. Przykręcając je pokrywkami, pozwól im ostygnąć, a dopiero potem wyślij je na półki w chłodne miejsce. Możesz wysterylizować półlitrowe puszki przez 15 minut, a następnie przekręcić. Lub, aby spędzić jeszcze mniej czasu, nie można gotować Adjiki-żywić warzywa, układać masę w czystych słoikach i zamykać je plastikowymi pokrywkami, wysyłać do lodówki.
i więcej porad
Wybierz słoiki dla Adjiki według własnego uznania, ale jeśli nie będziesz go często spożywać lub rodzina jest mała, zamknij je w małych słoikach.
możesz przechowywać Adjikę bez octu nie tylko w lodówce (jeśli zdecydujesz się przykryć nylonowymi pokrywkami), ale także w chłodnym miejscu – gęsto ugotowana, będzie dobrze stać bez octu.
do tych składników możesz dodać inne, takie jak jabłka.
w tym przepisie nie ma zieleni, ponieważ Adjika jest gotowana bez octu, a warzywa mają tendencję do psucia sytuacji.
jeśli chcesz, dodaj olej podczas gotowania, najlepiej słonecznikowy, prawdziwy. Ale wtedy zwiększ gotowanie o 5-10 minut.
w przepisie wskazałem 35 minut na gotowanie. Ale jeśli jest więcej produktów, jak w przepisie, według którego gotowałem, czas zajmie wiele razy więcej. Weź to pod uwagę!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g