skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki.
Krok 2:
Języki wieprzowe wstępnie ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź wrzącą wodę i zalej języki lodowatą wodą. Odstaw na 3 minuty i obierz. Pokrój języki na małe kawałki lub paski.
Krok 3:
Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w małe plasterki. Na patelni rozgrzej masło i smaż na nim grzyby przez 5-7 minut. Na koniec lekko posolić grzyby i wymieszać.
Krok 4:
Pokrój ogórki w paski.
Krok 5:
Jajka ugotować na twardo, schłodzić i obrać. Pokroić w drobną kostkę.
Krok 6:
Lepiej uformować sałatkę w kulinarny pierścień. Połóż smażone grzyby na dnie.
Krok 7:
Nałóż siatkę majonezu na wierzch.
Krok 8:
Połóż pikle na grzybach. A także polać majonezem.
Krok 9:
Następna warstwa to języki wieprzowe. I majonez.
Krok 10:
Jako ostatni ułóż jajka na twardo. Włóż sałatkę do lodówki na 1-2 godziny do namoczenia. Następnie zdejmij pierścień i podaj sałatkę do stołu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieczarki - 24 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pikle - 11 kcal/100g
- Język wieprzowy - 165 kcal/100g