Sałatka Orlando z językiem

Sałatka to wizytówka restauracji o tej samej nazwie w Mińsku. W oryginalnym przepisie między językami wołowymi a jajkami powinna znajdować się warstwa cebuli smażonej na oleju roślinnym. Ale ponieważ łuk i ja nie mamy wzajemnego zrozumienia, pominąłem ten krok.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 9 g
tłuszcze 55 % 12 g
węglowodany 5 % 1 g
147 kcal
IG: 0 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Języki wieprzowe wstępnie ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź wrzącą wodę i zalej języki lodowatą wodą. Odstaw na 3 minuty i obierz. Pokrój języki na małe kawałki lub paski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w małe plasterki. Na patelni rozgrzej masło i smaż na nim grzyby przez 5-7 minut. Na koniec lekko posolić grzyby i wymieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój ogórki w paski.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jajka ugotować na twardo, schłodzić i obrać. Pokroić w drobną kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Lepiej uformować sałatkę w kulinarny pierścień. Połóż smażone grzyby na dnie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Nałóż siatkę majonezu na wierzch.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Połóż pikle na grzybach. A także polać majonezem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następna warstwa to języki wieprzowe. I majonez.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Jako ostatni ułóż jajka na twardo. Włóż sałatkę do lodówki na 1-2 godziny do namoczenia. Następnie zdejmij pierścień i podaj sałatkę do stołu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pikle - 11   kcal/100g
  • Język wieprzowy - 165   kcal/100g

Podobne przepisy