Żółty dżem śliwkowy bez pestek na zimę

pikantny i aromatyczny dżem z żółtej śliwki! Aromatyczny, gęsty, bogaty dżem świetnie nadaje się na herbatę! Gotowane prosto i łatwo, doskonale przechowywane bez lodówki. Polecam ten przedmiot do gotowania!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 55 g
222 kcal
IG: 9 / 0 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak ugotować dżem z żółtej śliwki? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Główną rzeczą jest oczywiście śliwka-powinna być dojrzała. Cukier wziąłem zwykły biały cukier, ale możesz użyć cukru trzcinowego i kokosowego. Cukier trzcinowy nada gotowemu dżemowi karmelowy smak, a cukier kokosowy-kokosowy smak.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj śliwkę, osusz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Usuń pestki ze śliwki, krojąc je na połówki. Jeśli śliwka jest duża, możesz ją pokroić w plasterki. Umieść śliwki w naczyniu z grubym dnem - w takim naczyniu najlepiej ugotować dżem, aby się nie przypalił.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Posyp pokrojone śliwki cukrem, przykryj i odstaw na 8-10 godzin, aby owoce dały sok. Czas nalegania może być dłuższy, do 1 dnia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Soczysta śliwka uwolni dużo soku. Miłośnicy pikantnego dżemu mogą teraz dodać do dżemu niektóre przyprawy i przyprawy: cynamon, goździki i wanilia będą odpowiednie do tego dżemu. Wszystkie te przyprawy mogą być zarówno zmielone, jak i ogólnie, ale w tym przypadku nie zapomnij usunąć strąków, patyczków i pąków z dżemu pod koniec gotowania. Umieść dżem na minimalnym ogniu i gotuj przez 20 minut, stale usuwając powstałą pianę. Następnie zdejmij z ognia i ostudź.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ponownie włóż dżem do ognia, ponownie zagotuj i gotuj na małym ogniu przez kolejne 20 minut. Jeszcze raz ostudź dżem. Oczywiście dżem można rozłożyć w słoikach i na gorąco, ale jeśli rozłożysz go już schłodzonym, będzie grubszy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Sterylizuj słoiki w dowolny dogodny sposób. Możesz umieścić słoiki z wodą w kuchence mikrofalowej na 5-7 minut lub w piekarniku na 20-25 minut lub po prostu wysterylizować je na parze. Wystarczy gotować pokrywki przez około 5 minut. Ułóż dżem w słoikach i szczelnie zamknij zakrętkami lub zwiń. Taki przedmiot nie wymaga sterylizacji, ale jest doskonale przechowywany w normalnych warunkach pokojowych.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dżem okazuje się gęsty: nadaje się do pieczenia, może być podawany jako dodatek do naleśników lub lodów lub po prostu na rodzinną herbatę. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żółte śliwki - 45   kcal/100g

Podobne przepisy