Kharcho na zimę

zimowy kęs na szybki lunch. Przygotowanie na zimę, które pozwoli zaoszczędzić czas na przygotowanie obiadu. Wystarczy ugotować bulion, dodać półfabrykat, a pyszna pachnąca zupa będzie gotowa.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 2 g
tłuszcze 33 % 5 g
węglowodany 53 % 8 g
86 kcal
IG: 75 / 13 / 13

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

pomidory obrać, po zalaniu wrzącą wodą, puree.

cebulę drobno posiekać podsmażyć z olejem na patelni, posypać chmielami suneli, dodać posiekaną ostrą paprykę bez nasion i smażyć wszystko na lekko złoty kolor.

gotuj śliwki przez dziesięć minut, przetrzyj przez sito.

orzechy smażyć na suchej patelni przez około dziesięć minut, posiekać.

wymieszaj pomidory, cebulę, śliwki i gotuj na małym ogniu. Czas gotowania zależy od soczystości pomidorów, masa powinna gotować się prawie dwukrotnie.

po około godzinie gotowania dodaj sól, cukier, ziele angielskie, liść laurowy, ryż do pomidorów (opcjonalnie).

po kolejnych 20 minutach, czosnek i posiekane zioła, orzechy przeszły przez prasę. Gotuj przez kolejne 15-20 minut, dodaj ocet.

rozłóż na gorąco w wysterylizowanych słoikach i zwiń z gotowanymi pokrywkami. Odwróć, zawiń, aż ostygnie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Okrągły ryż - 330   kcal/100g

Podobne przepisy