dżem jabłkowy z pomarańczami

pachnący piękny dżem jabłkowo-pomarańczowy. Proponuję spróbować zrobić bardzo aromatyczny dżem z jabłkami i pomarańczą. Dżem zachwyci swoim bursztynowym kolorem, cytrusowym aromatem i wspaniałym smakiem.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 51 g
209 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty do robienia dżemu z jabłek i pomarańczy. Jabłka biorę sezonowe domowe, same w sobie są słodkie i trochę miękkie. Pomarańcza jest jedna, lepiej wybrać ją z całą mocną skórą. W razie potrzeby podczas gotowania dżemu można do niego dodać cynamon, anyż. Waga jabłek jest brana pod uwagę w już pokrojonej formie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj wybrane jabłka pod bieżącą wodą, osusz, odetnij łodygi i rdzeń. Jabłka pokroić w kostkę, rozmiar według potrzeb, kroję bardzo małe, aby jabłka i pomarańcza były tego samego rozmiaru. Pomarańcza jest bardzo dokładnie spłukana, można nawet z mydłem, wysuszyć i pokroić w drobną kostkę (lub jak również pokrojone jabłka). Jabłka i pomarańcze są krojone w skórki i waga jest brana pod uwagę już pokrojonych owoców.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Weź głęboką miskę lub patelnię, która lepiej się nie utlenia, włóż do niej pokrojone jabłka i pomarańczę, przykryj cukrem, wymieszaj. Pozostaw na 1-4 godziny, aby owoce wypuściły sok. Zostawiłem owoce na stole w temperaturze pokojowej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po chwili, gdy jabłka z pomarańczą dadzą sok, a cukier trochę się rozpuści, przenieś je do rondla lub rondla.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umieść patelnię na małym ogniu i zagotuj. Gdy cukier się rozpuści, zamieni się w syrop i zagotuje, możesz dodać przyprawy do smaku: cynamon, anyż. Następnie dżem można gotować w jednym ujęciu na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Lub w kilku krokach: gotuj dżem przez 5-10 minut, wyłącz ogień, ostudź dżem. Ponownie podpal i tak 2-3 razy. Mój dżem gotowałem kilka razy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Schłodzić gotowy dżem i ułożyć w szklanym sterylizowanym pojemniku, zamykając czystymi pokrywkami. Przechowuj gotowy dżem z jabłek i pomarańczy w chłodnym, ciemnym miejscu. Gotowy dżem ma bardzo piękny kolor, aromat cytrusów z jabłkami jest po prostu oszałamiający. Dżem okazuje się bardzo smaczny.

ugotowany dżem bardzo mi się podobał. Po pierwsze, wygląd jest po prostu Królewski, piękny, bursztynowy, słoneczny. Po drugie, smakuje bardzo interesująco, pomarańcza odgrywa w tym dżemie bardzo dużą rolę. Cóż, po trzecie, jest przygotowywany po prostu, A opcji użycia tego dżemu jest wiele: do herbaty, do chleba, do pieczenia, do twarogu itp.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g

Podobne przepisy