keczup ze śliwek i pomidorów na zimę

pachnący keczup z lekkimi nutami owocowymi. Ciekawe połączenie warzyw i owoców w jednym sosie. Keczup z dojrzałych, soczystych pomidorów jest ciekawie podkreślony słodkawą nutą śliwki. Taki keczup nadaje się zarówno do steku, jak i do większości dań głównych z mięsa i drobiu. Dla odmiany-świetnie!
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 88 % 7 g
35 kcal
IG: 86 / 0 / 14

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Umyj dojrzałe i soczyste letnie pomidory pod bieżącą wodą i wykonaj prostopadłe nacięcie na skórze. Zalej pomidory wrzącą wodą i usuń z nich skórkę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój pomidory na duże kawałki i przenieś do grubościennych naczyń. Mam glinianą patelnię. Na średnim ogniu gotuj pomidory we własnym soku, od czasu do czasu mieszając. Czas może się różnić, Zajęło mi to pół godziny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cebulę zmiażdżoną na puree w blenderze. Mieszaj i gotuj na małym ogniu przez kilka minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj śliwki pod bieżącą wodą i uwolnij je od pestek, sprawdź, czy nie ma szkodników. Za pomocą blendera zanurzeniowego zmiel śliwki na puree. Mam żółtą śliwkę, ale zarówno niebieska, jak i czerwona będą tutaj równie idealne.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przecier śliwkowy przelej na patelnię. Wymieszaj mieszaninę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Aby uzyskać aromat i smak, dodaj przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie i goździki. Na minimalnym ogniu gotuj sos, aż zgęstnieje. Zajęło mi to około 10 minut. Sos będzie się rozpryskiwał. Ale nie można go przykryć pokrywką: musimy odparować ciecz i nie gromadzić jej w środku. Możesz przykryć patelnię specjalną siatkową osłoną przed rozpryskami.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ale nie mam takiego, więc po prostu przykryłem patelnię metalowym durszlakiem. Dzięki temu lifkakowi para wychodzi w ten sam sposób, a spray pozostaje w środku :)

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy cebula się zagotuje, wrzuć sos do metalowego durszlaka i przetrzyj łyżką, usuwając przyprawy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Im dokładniej wytrzyj keczup, tym więcej się skończy. Zostało mi tylko 1 łyżka.ciasto. Trzeba go wyrzucić.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Teraz nasz keczup jest jednorodny. Umieść go z powrotem na patelni na minimalnym ogniu, dodaj sól i dodaj cukier. Zrób to partiami, mieszając i smakując, aby nie przesadzić. Pozostaje tylko, mieszając, doprowadzić keczup do pożądanej gęstości przez kilka minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Gdy konsystencja keczupu będzie dla ciebie w pełni satysfakcjonująca, zdejmij go z ognia i dodaj ocet.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wymieszaj i butelkuj keczup.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Zamknij pokrywkami, odwróć i zawiń, aż ostygnie.

szczególnie podobał mi się ten keczup w duecie ze stekami wołowymi. Sos jest aromatyczny i gęsty i wyraźnie wyczuwa owocowe nuty. Ale mój dom nigdy nie zgadł, który owoc daje tak interesującą kombinację.

z podanej ilości składników wyszła mi tylko jedna butelka ketchupu o pojemności 300 ml. tym cenniejsza okazała się dla nas :)

przechowuj keczup w lodówce.

smacznego!

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, dodaj przyprawy, koncentrując się na swoim guście!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy