skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Pamiętaj, aby sortować świeże jeżyny. Może być dużo śmieci, zgniłych jagód.
Krok 2:
Wlej wszystko do miski i umyj owoce w wodzie. Trzeba to zrobić kilka razy.
Krok 3:
Następnie spuść te wody i zalej jagody zimną wodą. Odstawimy ją na 30 minut. W tym czasie pojawi się muszka, która może tam usiąść, i inne rzeczy, które są nieodpowiednie dla naszego zbioru.
Krok 4:
Podczas gdy sąd i sprawa, sterylizujemy słoik i pokrywkę. Wybrałem 150-gramowy słoik-w takim pojemniku wygodnie jest przechowywać jagody.
Krok 5:
Kiedy upewnisz się, że wszystko jest w porządku pod względem niechcianych elementów, spuść wodę. Zrobiłem to za pomocą sita – nawet po spłukaniu pozostało wiele rzeczy, które nie są przydatne.
Krok 6:
Po spuszczeniu wody musimy teraz usunąć jak najwięcej wilgoci z jagód. Rozsypałem je cienką warstwą, aby się nie dotykały, na przepuszczalnej dla wilgoci podstawie. Możesz położyć jagodę na czystym ręczniku.
Krok 7:
Cóż, teraz wlej wodę do garnka, który wybrałeś w tym celu. Oznacza to, że powinien być wysoki i przestronny. Po wlaniu jagód do słoika wyślemy je na patelnię. Uwaga-woda powinna sięgać do ramion puszki, ale nie wyżej.
Krok 8:
Pozwól wodzie się zagotować. Zmniejsz ogień i pozwól jagodom wysterylizować. Spójrz na to zdjęcie-jagody stały się mniejsze, stały się bardziej miękkie, a my zgłosimy nową porcję.
Krok 9:
Jeśli zauważysz, że objętość się nie zmienia, tj. jagoda przestała się zmniejszać i została pokryta sokiem, sterylizuj pod pokrywką przez pięć minut i wyłącz gaz.
Krok 10:
Zamknij słoik kluczem lub mocno dokręć pokrywkę. Po owinięciu w coś ciepłego pozwól słoikowi się ochłodzić. Pamiętaj jednak, że taki przedmiot powinien stać w zimnym miejscu. I będzie godna prawie do wiosny. Takich-małych słoików-można zamknąć kilka. U mnie z 300 g świeżych jagód wyszło nieco ponad 160 g.
i więcej porad
niektórym może nie wydawać się zbyt przyjemne, że jagoda zmniejszy się w tym procesie. Ale warto. Po prostu musisz być przygotowany na to, że jagody będą mniejsze o 30 procent.
przygotuj wcześniej słoiki z jagodami we własnym soku bez cukru – powinny być suche i sterylne. I lepiej. Jeśli potraktujesz je ciepłem piekarnika przez pół godziny, tj. bez użycia wilgoci.
pamiętaj, że jeden słoik zajmuje dużo czasu. Lepiej więc od razu robić puste miejsca w dużych ilościach.
Aby skrócić czas gotowania, nie można dodawać nowych porcji jagód, ale wszystko układać w czystych słoikach, a następnie, gdy wszystko będzie gotowe, przełożyć do innych suchych słoików i raz wysterylizować.
BTW: jagody są dwukrotnie gotowane w słoiku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Borówka - 44 kcal/100g
- Jagody świeżo mrożone - 56 kcal/100g