sos śliwkowy do mięsa na zimę śliwkowy

umiarkowanie ostry, kwaśny, jasny i zdrowy! Sos śliwkowy na zimę doskonale uzupełni dania mięsne i ryby. Można go bezpiecznie dodać do sałatek warzywnych, a nawet eksperymentować i podawać na przykład z owsianką.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 93 % 14 g
63 kcal
IG: 71 / 0 / 29

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sos śliwkowy? Pierwszym krokiem jest wybranie śliwek. W przypadku sosu lepiej jest wziąć śliwki odmian kwaśnych. W przepisie użyłem śliwki wiśniowej, jest umiarkowanie słodka z kwaskowatością. Wybierz więc Dojrzałe całe jagody, usuń szypułki i dokładnie umyj śliwki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Usuń wszystkie pestki i wyślij śliwkę do dużej filiżanki lub rondla.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przygotuj wszystkie inne komponenty. Z ziół użyj pietruszki i bazylii, nadadzą gotowemu sosowi niesamowity smak. Dostosuj ilość czosnku i pieprzu do własnych upodobań, jeśli lubisz ostrzejsze i bardziej aromatyczne, a następnie zwiększ ilość tych dwóch składników.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz czosnek. Dobrze umyj zioła, paprykę i ząbki czosnku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj sól i cukier do śliwki, umieść miskę na dużym ogniu. Po ugotowaniu zmniejsz nieco płomień i mieszając gotuj śliwkę przez około 7-10 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W międzyczasie usuń nasiona i szypułki z papryki, pokrój chili w cienkie półpierścienie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Posiekaj zielenie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przełóż czosnek przez prasę lub zetrzyj na drobnej tarce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj chmiel suneli do miski ze śliwkami.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie wyślij zioła, czosnek i chili. Wymieszaj i pozostaw na kuchence na 10-15 minut.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Użyj blendera zanurzeniowego, aby zrobić gładkie puree ze śliwki. Spróbuj soli i cukru. Ponieważ tym razem mam kwaśne śliwki, dodałem jeszcze kilka łyżek cukru.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Jeśli smak sosu całkowicie Ci odpowiada (na sól i cukier), umieść miskę na kuchence i gotuj przez kolejne 5-7 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Gotowy sos śliwkowy wlać do wcześniej wysterylizowanych słoików i zamknąć sterylnymi pokrywkami. Odwróć obrabiany przedmiot do góry nogami i pozostaw do całkowitego ostygnięcia pod ciepłym kocem. Przechowuj słoiki w chłodnym, ciemnym miejscu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Gotowe! Cudownie pyszne z kotletami, drobiem i innymi rzeczami.

chmiel-suneli, czosnek, bazylia i pietruszka sprawią, że sos śliwkowy będzie niesamowicie aromatyczny i apetyczny!
jeśli nie lubisz ostrych sosów, Usuń ostrą paprykę z listy składników. 

jeśli to możliwe, zamiast zwykłej soli używaj soli Svan lub Adyghe, zawierają przyprawy, co niewątpliwie będzie tylko plusem podczas przygotowywania przedmiotu obrabianego.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy