skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Jak zrobić sos śliwkowy? Pierwszym krokiem jest wybranie śliwek. W przypadku sosu lepiej jest wziąć śliwki odmian kwaśnych. W przepisie użyłem śliwki wiśniowej, jest umiarkowanie słodka z kwaskowatością. Wybierz więc Dojrzałe całe jagody, usuń szypułki i dokładnie umyj śliwki.
Krok 2:

Usuń wszystkie pestki i wyślij śliwkę do dużej filiżanki lub rondla.
Krok 3:

Przygotuj wszystkie inne komponenty. Z ziół użyj pietruszki i bazylii, nadadzą gotowemu sosowi niesamowity smak. Dostosuj ilość czosnku i pieprzu do własnych upodobań, jeśli lubisz ostrzejsze i bardziej aromatyczne, a następnie zwiększ ilość tych dwóch składników.
Krok 4:

Obierz czosnek. Dobrze umyj zioła, paprykę i ząbki czosnku.
Krok 5:

Dodaj sól i cukier do śliwki, umieść miskę na dużym ogniu. Po ugotowaniu zmniejsz nieco płomień i mieszając gotuj śliwkę przez około 7-10 minut.
Krok 6:

W międzyczasie usuń nasiona i szypułki z papryki, pokrój chili w cienkie półpierścienie.
Krok 7:

Posiekaj zielenie.
Krok 8:

Przełóż czosnek przez prasę lub zetrzyj na drobnej tarce.
Krok 9:

Dodaj chmiel suneli do miski ze śliwkami.
Krok 10:

Następnie wyślij zioła, czosnek i chili. Wymieszaj i pozostaw na kuchence na 10-15 minut.
Krok 11:

Użyj blendera zanurzeniowego, aby zrobić gładkie puree ze śliwki. Spróbuj soli i cukru. Ponieważ tym razem mam kwaśne śliwki, dodałem jeszcze kilka łyżek cukru.
Krok 12:

Jeśli smak sosu całkowicie Ci odpowiada (na sól i cukier), umieść miskę na kuchence i gotuj przez kolejne 5-7 minut.
Krok 13:

Gotowy sos śliwkowy wlać do wcześniej wysterylizowanych słoików i zamknąć sterylnymi pokrywkami. Odwróć obrabiany przedmiot do góry nogami i pozostaw do całkowitego ostygnięcia pod ciepłym kocem. Przechowuj słoiki w chłodnym, ciemnym miejscu.
Krok 14:

Gotowe! Cudownie pyszne z kotletami, drobiem i innymi rzeczami.
chmiel-suneli, czosnek, bazylia i pietruszka sprawią, że sos śliwkowy będzie niesamowicie aromatyczny i apetyczny!
jeśli nie lubisz ostrych sosów, Usuń ostrą paprykę z listy składników.
jeśli to możliwe, zamiast zwykłej soli używaj soli Svan lub Adyghe, zawierają przyprawy, co niewątpliwie będzie tylko plusem podczas przygotowywania przedmiotu obrabianego.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g




