dżem jarzębinowy z jabłkami na zimę

słodki, bardzo smaczny, a co najważniejsze zdrowy dżem! Kiedy Na zewnątrz jest późna jesień, wydaje się, że sezon ogrodniczy już dawno się skończył, jednak tak nie jest. Nadal możesz zbierać Kalinę, aronię i czerwoną jarzębinę. Ostatnia jagoda jest bardzo przydatna dla organizmu, pomaga radzić sobie z ogromną liczbą dolegliwości. Najlepiej jeść czerwoną jarzębinę w postaci dżemu. Oto jeden z przepisów na dżem jarzębiny.
Lubov♀Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 98 % 51 g
201 kcal
IG: 12 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d 19 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki na dżem to cukier, jabłka, jarzębina.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Bierzemy mrożoną jarzębinę czerwoną, oddzielamy ją od pędzla, usuwając złe, niedojrzałe i małe jagody.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Blanszuj owoce we wrzącej wodzie przez około 5 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie wrzuć durszlak lub sito.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jabłka pokrojone w plasterki blanszujemy wcześniej we wrzącej wodzie przez 2-3 minuty, a następnie lekko spłukujemy zimną wodą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na bazie wywaru z jarzębiny przygotowujemy syrop. Aby to zrobić, dodaj wymaganą ilość cukru do naczynia do gotowania i zagotuj syrop.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż do niego jagody czerwonej jarzębiny i wstępnie przygotowane jabłka. Syrop z jarzębiny pozostawiamy na 10 godzin w naczyniu do gotowania, przykrywając go ręcznikiem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Syrop z jarzębiny pozostawiamy na 10 godzin w naczyniu do gotowania, przykrywając go ręcznikiem. Następnie ponownie zagotuj dżem i pozostaw na kolejne 8 godzin. Następnie dżem gotuje się przez 8-10 minut co 8 godzin 3 razy. Przed drugim razem dodaj około 0,5 kg granulowanego cukru. Przepis jest żmudny, ale dżem okazuje się bardzo smaczny i zdrowy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Aronia Jarzębina - 52   kcal/100g
  • Jarzębina zwyczajna - 43   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy