Słodkie ogórki na zimę bez sterylizacji

Prosty przepis na tradycyjną przekąskę przy stole. Słodkie ogórki na zimę bez sterylizacji nie są trudne do przygotowania. Główną cechą tego przepisu jest 3-krotne wylewanie ogórków gorącą wodą, co pozwala przechowywać pikle bez procesu sterylizacji. A ponieważ ogórki nie są gotowane, pozostają chrupiące, jędrne i bardzo smaczne.
SłonikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 3 g
11 kcal
IG: 33 / 0 / 67

metoda gotowania

czas gotowania: 5 h

dokładnie opłucz ogórki pod bieżącą wodą. Następnie włóż ogórki do miski i zalej dużą ilością zimnej wody na około 3-4 godziny. W tym czasie ogórki są nasycone wodą, co czyni je jeszcze smaczniejszymi i chrupiącymi.

gdy ogórki są w wodzie, możesz przygotować słoiki do zawijania pikli. Muszą być dokładnie spłukane gorącą wodą z sodą oczyszczoną lub detergentem i poparzone wrzącą wodą. Następnie umieścić na czystym ręczniku do góry nogami, aby szkło wody. Pokrywki do zszywania, zalać wodą, zagotować w rondlu.

obierz czosnek, opłucz i podziel na ząbki.

parasole kopru, liście porzeczki i chrzanu również spłukać wodą, można zalać wrzącą wodą. Następnie osusz, rozkładając na ręczniku papierowym.

po tym, jak ogórki staną i zostaną nasycone wodą, wyjmij je. Włóż umyte warzywa do czystego przygotowanego słoika. Następnie mocno złóż ogórki, aby prawie nie było wolnej przestrzeni. Między ogórkami umieść również parasole koperkowe, część zostaw na później.

w średniej wielkości rondlu zagotuj czystą wodę i polej nią ogórki złożone w słoiku. Przykryj słoik czystą pokrywką i pozostaw w tej pozycji na 7-10 minut.

następnie odcedź ogórki do zlewu i ponownie zalej je gorącą wrzącą wodą. Przykryj słoik pokrywką i pozostaw na około 5 minut.

ponownie spuść wodę z ogórków, ale już z powrotem na patelnię i przygotuj solankę. Aby to zrobić, wlej sól i cukier do rondla, wymieszaj. Zagotuj zawartość garnka i wlej ocet stołowy do gorącej solanki. Następnie zdejmij patelnię z ognia.

do słoika dodaj ziarna pieprzu, ziele angielskie, pozostały koperek i ząbki czosnku. Zalej ogórki gorącą solanką i natychmiast zwiń słoiki czystymi pokrywkami. Słodkie ogórki są gotowe! Po ostygnięciu przenieś słoiki do ciemnego, chłodnego miejsca do przechowywania.

udanych półfabrykatów!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Chrzanów - 49   kcal/100g
  • Chrzan tarty z cytryną - 117   kcal/100g
  • Chrzan tarty z czosnkiem - 72   kcal/100g
  • Chrzan tarty stołowy - 117   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Liście porzeczki - 0   kcal/100g

Podobne przepisy