Sałatka z cukinii i marchwi na zimę

Prosta i pyszna sałatka z marchewki i cukinii na zimę! Istnieje ogromna liczba różnych przepisów na sałatki z cukinii i marchwi na zimę. W sezonie zbiorów wszystkie przepisy są poszukiwane. Ale każda gospodyni domowa ma swój ulubiony przepis, dzięki któremu można zrobić taki preparat, który w zimie wszyscy domownicy chętnie zjadliby. Jednym z tych przepisów jest prosta sałatka z cukinii i marchwi, której przygotowanie wymaga minimum składników i bardzo mało czasu.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 40 % 6 g
węglowodany 53 % 8 g
87 kcal
IG: 56 / 0 / 44

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki sałatki na zimę. W sezonie zbiorów taka sałatka jest łatwiejsza do przygotowania, gdy warzywa są Młode i soczyste, ponieważ cukinia nie będzie musiała być obierana, marchewki można również wytrzeć szczotką bez zdejmowania skóry, co znacznie skróci czas gotowania. Obecność robota kuchennego upraszcza również proces gotowania, wystarczy przepuścić umyte warzywa przez Robot, doprawić sałatkę i włożyć do słoików.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Musisz wcześniej przygotować słoiki do sałatek na zimę. Lepiej jest wziąć małe słoiki, aby po otwarciu słoika sałatka została szybko zjedzona i nie była przechowywana przez długi czas. Moje puszki z sodą oczyszczoną sterylizujemy w jeden ze zwykłych sposobów: w łaźni wodnej, w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku. Pokrywki myjemy, gotujemy lub sterylizujemy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cukinia, jeśli jest młoda, jest myta i przepuszczana przez kombajn lub Starta. Jeśli warzywa są Dojrzałe, usuń z nich skórkę i usuń rdzeń z nasionami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj marchewki, obierz i zetrzyj. Obierz czosnek i przepuść przez prasę lub zetrzyj na drobnej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wszystkie warzywa wkładamy do głębokiej emaliowanej patelni, lepiej nie używać innych metalowych naczyń, aby uniknąć utleniania. Dodaj cukier i sól, olej roślinny i ocet, wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Postaw patelnię na ogniu, gdy mieszanina zacznie się gotować, zmniejsz ogień do niskiego i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając łyżką. Dodaj liść laurowy i ziarna pieprzu, gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut. Natychmiast układamy sałatkę w wysterylizowanych słoikach, resztę marynaty z rondla należy wlać do słoików.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Sałatka powinna sięgać do ramion puszek. Zwijamy słoiki pokrywkami i odwracamy do góry nogami, owijamy kocem. Pozostaw słoiki w ciepłym miejscu, aż całkowicie ostygną. Usuwamy przedmiot w chłodnej spiżarni do przechowywania. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy