skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki sałatki na zimę. W sezonie zbiorów taka sałatka jest łatwiejsza do przygotowania, gdy warzywa są Młode i soczyste, ponieważ cukinia nie będzie musiała być obierana, marchewki można również wytrzeć szczotką bez zdejmowania skóry, co znacznie skróci czas gotowania. Obecność robota kuchennego upraszcza również proces gotowania, wystarczy przepuścić umyte warzywa przez Robot, doprawić sałatkę i włożyć do słoików.
Krok 2:
Musisz wcześniej przygotować słoiki do sałatek na zimę. Lepiej jest wziąć małe słoiki, aby po otwarciu słoika sałatka została szybko zjedzona i nie była przechowywana przez długi czas. Moje puszki z sodą oczyszczoną sterylizujemy w jeden ze zwykłych sposobów: w łaźni wodnej, w kuchence mikrofalowej lub w piekarniku. Pokrywki myjemy, gotujemy lub sterylizujemy.
Krok 3:
Cukinia, jeśli jest młoda, jest myta i przepuszczana przez kombajn lub Starta. Jeśli warzywa są Dojrzałe, usuń z nich skórkę i usuń rdzeń z nasionami.
Krok 4:
Umyj marchewki, obierz i zetrzyj. Obierz czosnek i przepuść przez prasę lub zetrzyj na drobnej tarce.
Krok 5:
Wszystkie warzywa wkładamy do głębokiej emaliowanej patelni, lepiej nie używać innych metalowych naczyń, aby uniknąć utleniania. Dodaj cukier i sól, olej roślinny i ocet, wymieszaj.
Krok 6:
Postaw patelnię na ogniu, gdy mieszanina zacznie się gotować, zmniejsz ogień do niskiego i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut, od czasu do czasu mieszając łyżką. Dodaj liść laurowy i ziarna pieprzu, gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut. Natychmiast układamy sałatkę w wysterylizowanych słoikach, resztę marynaty z rondla należy wlać do słoików.
Krok 7:
Sałatka powinna sięgać do ramion puszek. Zwijamy słoiki pokrywkami i odwracamy do góry nogami, owijamy kocem. Pozostaw słoiki w ciepłym miejscu, aż całkowicie ostygną. Usuwamy przedmiot w chłodnej spiżarni do przechowywania. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g