pastylka z gruszek w domu

pachnące, słodkie słomki z naturalnych owoców! Pastylki gruszkowe w domu to nie tylko smaczna, ale także zdrowa słodycz. Ani grama dodatkowego cukru, tylko naturalny smak dojrzałych gruszek i odrobina przypraw, aby nadać lekki, ledwo zauważalny odcień.
LubawaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 11 g
44 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 7 h

zbiór gruszek na zimę można przygotować nie tylko przez przygotowanie dżemu. Nie ma nic do poświęcenia tyle wysiłku, zwijania i przechowywania słoików przy użyciu ogromnej ilości cukru. Pastylki gruszkowe są doskonałym wyjściem na deser owocowy, który zachwyci natychmiast po ugotowaniu i może być przechowywany przez długi czas w lodówce.

nie tylko dobre gruszki mogą być używane do pastylek do ssania. Pomarszczone, lekko przejrzałe są idealne. Należy usunąć tylko zgniłe i robakowate obszary.

dobrze umyj gruszki, wytrzyj, aby woda nie dostała się do pastylki do ssania, może to zwiększyć i tak już nie szybki proces suszenia w piekarniku. Z gruszek usuwamy ogony i pudełka z nasionami, resztę miąższu kroimy na kawałki.

załaduj pokrojone owoce na patelnię lub patelnię z grubym dnem. Przykryj pokrywką i zacznij dusić na małym ogniu. Nie warto robić silnego płomienia, owoce nie powinny się palić, a po powolnym rozgrzaniu wydzielą dużą ilość soku i po 15 minutach staną się miękkie. Natychmiast dopraw gruszki kardamonem i dodaj gwiazdkę anyżu gwiazdkowego.

po kwadransie kawałki owoców zmiękną wystarczająco. Wyjmij anyż i zmiel gruszki na puree za pomocą blendera zanurzeniowego. Wstępny proces przygotowania owoców do przygotowania pastylki jest zakończony, pozostaje tylko wysuszyć go w piekarniku, a proces ten może odbywać się nawet bez udziału gospodyni.

przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia, na wszelki wypadek możesz nasmarować niewielką ilością oleju roślinnego. Jeśli jest mata silikonowa, używamy jej, z nią ryzyko przyklejenia jest wykluczone bez dodatkowych manipulacji.

rozłóż tłuczone ziemniaki na blasze do pieczenia i wyrównaj szpatułką. Nie czyń warstwy zbyt grubą, taka pastylka wyschnie przez długi czas i nie zwinie się w rolkę, maksymalnie 7 mm.Wyrównaj szpatułką i wyślij do piekarnika do wyschnięcia.

suszymy pastylkę w temperaturze nie wyższej niż 100 stopni, ale lepiej 80. Drzwi pozostawiamy lekko uchylone, aby umożliwić ucieczkę pary. Czas zależy od grubości warstwy, średnio 5-7 godzin. Gotowość określa się złotym kolorem i sprawdzając powierzchnię pod kątem lepkości. Gdy tylko pastylka przestanie przylegać do rąk po dotknięciu, może wyjąć blachę do pieczenia z piekarnika.

pozostaw pastylkę na macie lub papierze, aż całkowicie ostygnie. Następnie pokrój w prostokąty i zwiń rolkę. Jeśli pastylka się rozwinie, możesz związać ją sznurkiem. Pastylkę można podawać natychmiast po schłodzeniu lub przechowywać w lodówce przez całą zimę.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Kardamon - 311   kcal/100g
  • Badian - 337   kcal/100g

Podobne przepisy