Sałatka z grzybów na zimę

pyszna sałatka z grzybów i warzyw zachwyci Cię zimą. Pyszne, nietypowe na co dzień i na wakacje.
glavbyxAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 2 g
tłuszcze 44 % 7 g
węglowodany 44 % 7 g
90 kcal
IG: 57 / 0 / 43

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Produkty, które będą potrzebne.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oczyść grzyby, pokrój na małe kawałki, dokładnie umyj w dużej ilości wody. włożyć do rondla zalać wodą i podpalić, zagotować, zdjąć z ognia i spłukać wodą, zalać czystą wodą i doprowadzić do wrzenia, usunąć piankę i gotować przez 20 minut. Ponownie spłucz zimną wodą. Umieść grzyby na patelni i smaż aż nadmiar płynu wyparuje.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zmiel pomidory i paprykę w maszynce do mięsa lub blenderze, podpal i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Dodaj olej roślinny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj grubo startą marchewkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj cebulę pokrojoną w półpierścienie, cukier solny, grzyby i gotuj przez 45-50 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj ocet i gotuj przez kolejne 5 minut, rozłóż w czystych, sterylnych słoikach, zwiń. Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Grzyby leśne - 21   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy