Sałatka z grzybów na zimę
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Produkty, które będą potrzebne.
Krok 2:
Oczyść grzyby, pokrój na małe kawałki, dokładnie umyj w dużej ilości wody. włożyć do rondla zalać wodą i podpalić, zagotować, zdjąć z ognia i spłukać wodą, zalać czystą wodą i doprowadzić do wrzenia, usunąć piankę i gotować przez 20 minut. Ponownie spłucz zimną wodą. Umieść grzyby na patelni i smaż aż nadmiar płynu wyparuje.
Krok 3:
Zmiel pomidory i paprykę w maszynce do mięsa lub blenderze, podpal i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Dodaj olej roślinny.
Krok 4:
Dodaj grubo startą marchewkę.
Krok 5:
Dodaj cebulę pokrojoną w półpierścienie, cukier solny, grzyby i gotuj przez 45-50 minut.
Krok 6:
Dodaj ocet i gotuj przez kolejne 5 minut, rozłóż w czystych, sterylnych słoikach, zwiń. Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Grzyby leśne - 21 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g