sok pomidorowy przez maszynę do mięsa na zimę

pyszny naturalny sok pomidorowy na zimę! Wiele osób nie wyobraża sobie obiadu lub kolacji bez szklanki soku pomidorowego. I nie bez powodu. Ten napój jest nie tylko bardzo smaczny, ale także zdrowy. Ale produkt fabryczny składający się z konserwantów oczywiście nie może się równać z sokiem pomidorowym gotowanym w domu na zimę. Taki przedmiot nie wymaga dużo czasu i wysiłku. Taki sok będzie przechowywany przez długi czas w chłodnych warunkach, a zimą może być używany nie tylko jako napój, ale także jako sos do przygotowywania dań mięsnych i rybnych lub jako baza do sosów.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 80 % 4 g
24 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Oczywiście lepiej jest zrobić sok pomidorowy z pomidorów uprawianych na swojej stronie, w warunkach przyjaznych dla środowiska, z warzyw dojrzałych bezpośrednio w ogrodzie, smacznych i słodkich. Oprócz samych pomidorów potrzebujesz soli i octu, a także maszynki do mięsa, niekoniecznie elektrycznej ze specjalnymi dyszami do soku. Najprostsza radziecka maszynka do mięsa z łatwością poradzi sobie z tym zadaniem, jednak sok okaże się z nasionami, ale to nie zepsuje smaku napoju.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pomidory dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Jeśli do pracy używamy zwykłej maszynki do mięsa, bez dysz do soku, skórkę z pomidorów należy usunąć, w przeciwnym razie przejdzie wraz z miazgą. Umieszczamy je w pojemniku z wrzącą wodą na kilka minut, wyjmujemy i natychmiast zanurzamy w pojemniku z zimną wodą. Ta mała sztuczka ułatwi usunięcie skórki z owoców. Wytnij łodygę i usuń skórę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój pomidory na ćwiartki, aby wygodnie było je przepuścić przez maszynę do mięsa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej sok pomidorowy przepuszczony przez maszynę do mięsa do rondla z grubym dnem. Stawiamy ją na ogniu. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować sok przez około 15 minut. Usuwamy piankę utworzoną na powierzchni. Dodaj sól do własnych upodobań. Można go umieścić trochę więcej lub mniej niż w przepisie - spróbuj i dostosuj dla siebie. Cukier można również włożyć do woli lub obejść się bez niego. Wymieszaj mieszaninę i gotuj przez kolejne 5 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie wlej ocet. Mieszać. Usuń sok pomidorowy z pieca.Najpierw musisz przygotować słoiki do zwijania soku pomidorowego na zimę. Aby to zrobić, umyj słoiki bieżącą wodą i sodą, sterylizuj w dowolny dogodny sposób: w piekarniku, w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej. Pokrywki myjemy i gotujemy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej sok do przygotowanych słoików, lepiej jest wziąć małe słoiki, aby po otwarciu słoika z sokiem nie przechowywać go przez długi czas. Natychmiast zwiń słoiki pokrywkami. Owinąć je ciepłym kocem, pozostawić do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Następnie odkładamy do przechowywania w spiżarni. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy