skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Oczywiście lepiej jest zrobić sok pomidorowy z pomidorów uprawianych na swojej stronie, w warunkach przyjaznych dla środowiska, z warzyw dojrzałych bezpośrednio w ogrodzie, smacznych i słodkich. Oprócz samych pomidorów potrzebujesz soli i octu, a także maszynki do mięsa, niekoniecznie elektrycznej ze specjalnymi dyszami do soku. Najprostsza radziecka maszynka do mięsa z łatwością poradzi sobie z tym zadaniem, jednak sok okaże się z nasionami, ale to nie zepsuje smaku napoju.
Krok 2:
Pomidory dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Jeśli do pracy używamy zwykłej maszynki do mięsa, bez dysz do soku, skórkę z pomidorów należy usunąć, w przeciwnym razie przejdzie wraz z miazgą. Umieszczamy je w pojemniku z wrzącą wodą na kilka minut, wyjmujemy i natychmiast zanurzamy w pojemniku z zimną wodą. Ta mała sztuczka ułatwi usunięcie skórki z owoców. Wytnij łodygę i usuń skórę.
Krok 3:
Pokrój pomidory na ćwiartki, aby wygodnie było je przepuścić przez maszynę do mięsa.
Krok 4:
Wlej sok pomidorowy przepuszczony przez maszynę do mięsa do rondla z grubym dnem. Stawiamy ją na ogniu. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować sok przez około 15 minut. Usuwamy piankę utworzoną na powierzchni. Dodaj sól do własnych upodobań. Można go umieścić trochę więcej lub mniej niż w przepisie - spróbuj i dostosuj dla siebie. Cukier można również włożyć do woli lub obejść się bez niego. Wymieszaj mieszaninę i gotuj przez kolejne 5 minut.
Krok 5:
Następnie wlej ocet. Mieszać. Usuń sok pomidorowy z pieca.Najpierw musisz przygotować słoiki do zwijania soku pomidorowego na zimę. Aby to zrobić, umyj słoiki bieżącą wodą i sodą, sterylizuj w dowolny dogodny sposób: w piekarniku, w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej. Pokrywki myjemy i gotujemy.
Krok 6:
Wlej sok do przygotowanych słoików, lepiej jest wziąć małe słoiki, aby po otwarciu słoika z sokiem nie przechowywać go przez długi czas. Natychmiast zwiń słoiki pokrywkami. Owinąć je ciepłym kocem, pozostawić do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Następnie odkładamy do przechowywania w spiżarni. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g