papryka adjika Bułgarski czosnek z ranetami na zimę

smak słodko-kwaśny, ostry, bez sterylizacji. Dobrze przechowywane. Ostrość można regulować, zmieniając ilość ostrej papryki do smaku, dzieci również chętnie jedzą mniej pikantne. Dobrze komponuje się z każdym mięsem, makaronem, ziemniakami.. Można również dodawać do sosu, innych sosów lub jako składnik do marynowania mięsa, smażenia w zupach..
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 25 % 4 g
węglowodany 69 % 11 g
79 kcal
IG: 64 / 0 / 36

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 12 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przygotuj słoiki: - spłucz sodą oczyszczoną, dobrze spłucz pod bieżącą wodą. Na mokro włóż do zimnego piekarnika szyjką do dołu, a także rozłóż pokrywki. Włącz 150 stopni, po osiągnięciu zadanej temperatury sterylizuj słoiki 0,5 l-10 minut, 1l - 15 minut. Dla mnie ta metoda sterylizacji jest najwygodniejsza, używam jej od wielu lat, nie zawiodłem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj wszystkie warzywa. Obierz marchewki i czosnek. Oczyść nasiona papryki, pracując z palącą papryką, nie zaniedbuj rękawiczek. Nie obieram Ranetki /ani jabłek/ i pomidorów, po prostu usuwam łodygę i wycinam ziarna z ranetek. Pokrój wszystko w niezbędny rozmiar do maszynki do mięsa.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przełóż czosnek przez maszynkę do mięsa o średniej średnicy. Następnie naprzemiennie pomidory, marchew, bułgarska i ostra papryka, Ranetki, wszystko w jednym pojemniku. Miska do gotowania bardzo dobrze pasuje do mnie.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Powstałe tłuczone ziemniaki gotować na średnim ogniu przez 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając i zapobiegając przypaleniu. Następnie wyłącz piec, pozostawiając miskę na palniku.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj czosnek, cukier, sól, olej słonecznikowy i ocet. / Czosnek za kulisami,/ Wymieszaj i zagotuj, wyłącz kuchenkę. Bez wyjmowania miski z palnika natychmiast wlej do ciepłych, wysterylizowanych słoików. / Wygodnie jest wziąć słoiki 1L, adjika może być przechowywana w lodówce przez długi czas. / Zakręć pokrywkami. Jeśli słoik zostanie wylany niekompletnie, pozostaw do ostygnięcia bez przykrycia, w przeciwnym razie powstanie kondensacja, a to źle.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie odwróć słoiki na pokrywkę, przykryj kocem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu lub w lodówce. Okres przechowywania do dwóch lat. Możesz jeść od razu. Z tej liczby produktów uzyskano prawie 4 litry Adjiki, 3 puszki-0,950 litra i 1-0,950 niekompletne, na zdjęciu widać.

po prostu gotowany, zawsze pod ręką, gdy potrzebujesz czegoś pikantnego warzyw. Trwa długo. Gotuje się dość szybko, ale czas jest wskazany, biorąc pod uwagę obieranie warzyw i chłodzenie słoików. Dodałam 1/2 dużej ostrej papryki / jest na zdjęciu/, smak jest słodko-kwaśny, ostry, ale nie palący. Najbardziej, kto nie może lub nie lubi płonącego. W "porcjach" wskazuję liczbę puszek.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g
  • Ranetki - 47   kcal/100g

Podobne przepisy