skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić konfiturę z gruszek na zimę? Przygotuj jedzenie. Wybierz dojrzałe gruszki, ale jednocześnie twarde, zbyt miękkie owoce będą mocno gotowane. Lepiej, jeśli jest to pachnąca odmiana, wtedy konfitura okaże się smaczniejsza.
Krok 2:
Umyj gruszki, osusz. Pokrój każdy na ćwiartki, Wytnij środek z pestkami, odetnij skórę.
Krok 3:
Następnie pokrój obrane kawałki na małe kostki. Weź odpowiednie naczynie do gotowania konfitury. Wybierz naczynia z emalią lub ze stali nierdzewnej. Nie bierz aluminium-metal reaguje z kwasami, co negatywnie wpływa na produkty. Złożyć pokrojoną gruszkę do miski. Po oczyszczeniu zważyłem gruszki-pozostało około 1 kg.
Krok 4:
Weź cytrynę i dobrze ją umyj. Wyciśnij sok z cytryny. Najwygodniej jest to zrobić bezpośrednio w misce z gruszkami. Radzę zastąpić sitko cytryną, wtedy ziarna cytryny pozostaną w nim i nie wpadną do dżemu.
Krok 5:
Wlej cukier do miski gruszek.
Krok 6:
Delikatnie wymieszaj gruszki z cukrem, aby kawałki nie zostały uszkodzone. Pozostaw je na dwie godziny, aby gruszki wypuściły sok.
Krok 7:
Dostałem soczyste owoce, dużo soku się wyróżniało. Jeśli masz mało soku, wlej trochę wody. Tylko trochę, jedna trzecia całkowitej objętości owoców.
Krok 8:
Umieść miskę gruszek na małym ogniu.
Krok 9:
Doprowadzić masę do wrzenia. Gdy to się stanie, wyłącz ogień. Pozostaw Syrop z gruszkami na jeden dzień.
Krok 10:
Po 24 godzinach weź agar-agar i napełnij go płynem, który powstał podczas gotowania konfitury. Mieszaj i odstaw na pół godziny na pęcznienie. Następnie wlej spuchnięty agar do konfitury i wymieszaj.
Krok 11:
Ponownie umieść miskę na małym ogniu.
Krok 12:
Doprowadzić konfiturę do wrzenia i gotować przez 1-2 minuty. Następnie wyłącz ogień.
Krok 13:
Wlej gorącą konfiturę do wysterylizowanych słoików. Będzie bardzo płynny, niech cię to nie przeraża. Agar-agar zaczyna twardnieć w temperaturze około 40 stopni, tak że konfitura stanie się gęsta, gdy ostygnie.
Krok 14:
Zakręć słoiki sterylnymi pokrywkami i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Krok 15:
Przechowuj konfiturę w lodówce. Smacznego!
aby konfitura nabrała pięknego bursztynowego odcienia, Dodaj do niej jakiś kolorowy syrop-pomarańczowy, mango, z marakui.
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
dlaczego agar-agar czasami nie twardnieje, jak prawidłowo z nim pracować i uniknąć irytujących błędów, a także wszystkich subtelności gotowania różnych potraw z tą żelującą substancją przeczytaj artykuł o agar-agar .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Agar-agar - 301 kcal/100g