Konfitura z gruszek na zimę

apetyczny, pyszny, łatwy do przygotowania! Konfitura z gruszek na zimę okazuje się gęsta, pachnąca i bardzo smaczna! Dodanie agaru agarowego sprawia, że jest galaretowaty, a sok z cytryny nadaje przyjemną kwaskowatość. Okazało się, że przygotowanie takiej konfitury wcale nie jest trudne w domu.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 40 g
160 kcal
IG: 18 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić konfiturę z gruszek na zimę? Przygotuj jedzenie. Wybierz dojrzałe gruszki, ale jednocześnie twarde, zbyt miękkie owoce będą mocno gotowane. Lepiej, jeśli jest to pachnąca odmiana, wtedy konfitura okaże się smaczniejsza.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj gruszki, osusz. Pokrój każdy na ćwiartki, Wytnij środek z pestkami, odetnij skórę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie pokrój obrane kawałki na małe kostki. Weź odpowiednie naczynie do gotowania konfitury. Wybierz naczynia z emalią lub ze stali nierdzewnej. Nie bierz aluminium-metal reaguje z kwasami, co negatywnie wpływa na produkty. Złożyć pokrojoną gruszkę do miski. Po oczyszczeniu zważyłem gruszki-pozostało około 1 kg.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Weź cytrynę i dobrze ją umyj. Wyciśnij sok z cytryny. Najwygodniej jest to zrobić bezpośrednio w misce z gruszkami. Radzę zastąpić sitko cytryną, wtedy ziarna cytryny pozostaną w nim i nie wpadną do dżemu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej cukier do miski gruszek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Delikatnie wymieszaj gruszki z cukrem, aby kawałki nie zostały uszkodzone. Pozostaw je na dwie godziny, aby gruszki wypuściły sok.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dostałem soczyste owoce, dużo soku się wyróżniało. Jeśli masz mało soku, wlej trochę wody. Tylko trochę, jedna trzecia całkowitej objętości owoców.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Umieść miskę gruszek na małym ogniu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Doprowadzić masę do wrzenia. Gdy to się stanie, wyłącz ogień. Pozostaw Syrop z gruszkami na jeden dzień.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po 24 godzinach weź agar-agar i napełnij go płynem, który powstał podczas gotowania konfitury. Mieszaj i odstaw na pół godziny na pęcznienie. Następnie wlej spuchnięty agar do konfitury i wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ponownie umieść miskę na małym ogniu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Doprowadzić konfiturę do wrzenia i gotować przez 1-2 minuty. Następnie wyłącz ogień.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wlej gorącą konfiturę do wysterylizowanych słoików. Będzie bardzo płynny, niech cię to nie przeraża. Agar-agar zaczyna twardnieć w temperaturze około 40 stopni, tak że konfitura stanie się gęsta, gdy ostygnie.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Zakręć słoiki sterylnymi pokrywkami i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Przechowuj konfiturę w lodówce. Smacznego!

aby konfitura nabrała pięknego bursztynowego odcienia, Dodaj do niej jakiś kolorowy syrop-pomarańczowy, mango, z marakui.

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

dlaczego agar-agar czasami nie twardnieje, jak prawidłowo z nim pracować i uniknąć irytujących błędów, a także wszystkich subtelności gotowania różnych potraw z tą żelującą substancją przeczytaj artykuł o agar-agar .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Agar-agar - 301   kcal/100g

Podobne przepisy