Sałatka Świętego Mikołaja

goście będą zachwyceni, widząc takiego Świętego Mikołaja na stole! Pyszna i bardzo efektownie urządzona sałatka noworoczna Święty Mikołaj lub Święty Mikołaj! To danie o tematyce noworocznej i świątecznej zostanie zapamiętane przez Ciebie i Twoich gości na długo. Jest nie tylko piękny, ale także bardzo smaczny.
EllisaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 7 g
tłuszcze 31 % 10 g
węglowodany 47 % 15 g
169 kcal
IG: 13 / 87 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ryż myjemy i gotujemy do miękkości, po czym pozwalamy mu całkowicie ostygnąć - po ugotowaniu ryżu nie trzeba go płukać, aby był lepki. Wlej sok z konserw do miski (wkrótce będzie potrzebny), wyjmij kości i ugniataj rybę widelcem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jajka gotujemy na twardo, wkładając je do wrzącej wody z odrobiną dodanie soli przez 10 minut. Następnie przenieś do zimnej wody, aby ostygły. Oczyść jajka i oddziel żółtka od białek. Przygotowujemy sos. Dwa ugotowane żółtka mielimy z sokiem rybnym i musztardą, wkładamy tutaj ser i starte białka.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj sos sojowy, posiekane zioła, pieprz,

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wszystko dobrze wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przystępujemy do montażu sałatki. Przede wszystkim kładziemy część ryżu na naczyniu z taką zjeżdżalnią, jak pokazano na zdjęciu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posmaruj ryż sosem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na wierzch nakładamy część masy rybnej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posmaruj warstwę ryb sosem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Nadal układamy warstwy ryżu i ryb, naprzemiennie i smarując sosem. Tworzymy ukończoną figurkę Świętego Mikołaja - zobacz przykład na zdjęciu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Czerwony majonez do dekoracji robimy to: do majonezu dodajemy sok z buraków lub barwnik i wszystko dobrze mieszamy, aż kolor będzie jednolity.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posmaruj ciało Świętego Mikołaja, policzki i czapkę czerwonym majonezem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Brodę i obrzeża futra pokrywamy białym majonezem, na oczy idzie goździk.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Oliwki idą na nogi i uchwyty.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wycinamy płatki śniegu z sera.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Sałatka powinna stać w lodówce przez dwie godziny, aby dobrze się namoczyła.

czy kiedykolwiek myślałeś, że możesz zrobić takie kulinarne arcydzieło ze zwykłego ryżu i konserw? W tym przepisie powiedziałem Ci, jak zrobić sałatkę Świętego Mikołaja z tych prostych produktów. Starałem się opisać proces tak szczegółowo, jak to możliwe, mam nadzieję, że ci się uda. Najważniejsze jest prawidłowe obliczenie ilości ryżu i masy rybnej podczas układania warstw, aby wszystko wystarczyło dla całego Świętego Mikołaja. Jestem pewien, że Twoi Goście jeszcze nie próbowali sałatki w tej wersji-należy to pilnie naprawić!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Ryż - 344   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser "stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Gotowany różowy łosoś - 168   kcal/100g
  • Różowy łosoś świeży - 142   kcal/100g
  • Łosoś różowy - 169   kcal/100g
  • Musztarda jadalnia - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy