skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ryż myjemy i gotujemy do miękkości, po czym pozwalamy mu całkowicie ostygnąć - po ugotowaniu ryżu nie trzeba go płukać, aby był lepki. Wlej sok z konserw do miski (wkrótce będzie potrzebny), wyjmij kości i ugniataj rybę widelcem.
Krok 2:
Jajka gotujemy na twardo, wkładając je do wrzącej wody z odrobiną dodanie soli przez 10 minut. Następnie przenieś do zimnej wody, aby ostygły. Oczyść jajka i oddziel żółtka od białek. Przygotowujemy sos. Dwa ugotowane żółtka mielimy z sokiem rybnym i musztardą, wkładamy tutaj ser i starte białka.
Krok 3:
Dodaj sos sojowy, posiekane zioła, pieprz,
Krok 4:
Wszystko dobrze wymieszaj.
Krok 5:
Przystępujemy do montażu sałatki. Przede wszystkim kładziemy część ryżu na naczyniu z taką zjeżdżalnią, jak pokazano na zdjęciu.
Krok 6:
Posmaruj ryż sosem.
Krok 7:
Na wierzch nakładamy część masy rybnej.
Krok 8:
Posmaruj warstwę ryb sosem.
Krok 9:
Nadal układamy warstwy ryżu i ryb, naprzemiennie i smarując sosem. Tworzymy ukończoną figurkę Świętego Mikołaja - zobacz przykład na zdjęciu.
Krok 10:
Czerwony majonez do dekoracji robimy to: do majonezu dodajemy sok z buraków lub barwnik i wszystko dobrze mieszamy, aż kolor będzie jednolity.
Krok 11:
Posmaruj ciało Świętego Mikołaja, policzki i czapkę czerwonym majonezem.
Krok 12:
Brodę i obrzeża futra pokrywamy białym majonezem, na oczy idzie goździk.
Krok 13:
Oliwki idą na nogi i uchwyty.
Krok 14:
Wycinamy płatki śniegu z sera.
Krok 15:
Sałatka powinna stać w lodówce przez dwie godziny, aby dobrze się namoczyła.
czy kiedykolwiek myślałeś, że możesz zrobić takie kulinarne arcydzieło ze zwykłego ryżu i konserw? W tym przepisie powiedziałem Ci, jak zrobić sałatkę Świętego Mikołaja z tych prostych produktów. Starałem się opisać proces tak szczegółowo, jak to możliwe, mam nadzieję, że ci się uda. Najważniejsze jest prawidłowe obliczenie ilości ryżu i masy rybnej podczas układania warstw, aby wszystko wystarczyło dla całego Świętego Mikołaja. Jestem pewien, że Twoi Goście jeszcze nie próbowali sałatki w tej wersji-należy to pilnie naprawić!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser "stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Gotowany różowy łosoś - 168 kcal/100g
- Różowy łosoś świeży - 142 kcal/100g
- Łosoś różowy - 169 kcal/100g
- Musztarda jadalnia - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g