skład / składniki
metoda gotowania
1. Obierz marchewki i cebulę, pokrój w małe kostki. Cukinię myjemy, kroimy również w kostkę.
2. Najpierw usmaż cebulę na oleju roślinnym, aż się zarumieni, rozłóż na talerzu. Następnie usmaż marchewki, rozłóż. Podobnie smażyć cukinię, jeśli nie ma wystarczającej ilości oleju, dodać.
3. Następnie łączymy wszystkie warzywa w kotle, wysyłamy na małym ogniu i smażymy wszystko razem przez 15-20 minut z ciągłym mieszaniem, musisz osiągnąć miękkość wszystkich składników.
4. Za pomocą blendera zanurzeniowego puree warzywa do stanu papkowatego, dodaj koncentrat pomidorowy, cukier, sól i pieprz, gotuj na małym ogniu pod zamkniętą pokrywką przez 10 minut.
5. Następnie przesuń kocioł z ognia, dodaj czosnek wyciśnięty przez prasę i wlej ocet, wróć do ognia, Kontynuuj duszenie pod pokrywką przez kolejne 10 minut.
6. Gorący kawior układamy w uprzednio wysterylizowanych słoikach, zwijamy pokrywkami, izolujemy kocem i pozostawiamy na jeden dzień, aż całkowicie ostygnie.
najlepiej przechowywać kawior w chłodnym, ciemnym miejscu.
z tej ilości składników powinny powstać dwie półlitrowe puszki kawioru.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g