kawior z cukinii bez majonezu na zimę

po prostu nie możesz obejść się bez tego pustego miejsca w zimie! Kawior z cukinii bez majonezu na zimę przygotowywany jest ze wstępnie smażonych warzyw. Punktem kulminacyjnym przepisu jest to, że do kawioru nie dodaje się pomidorów, zamiast tego używa się pasty pomidorowej. Z tego powodu kawior nie musi długo gotować, ponieważ pasta nie zawiera dużej ilości płynu.
LenochkaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 1 g
tłuszcze 43 % 6 g
węglowodany 50 % 7 g
81 kcal
IG: 86 / 0 / 14

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 2 h

1. Obierz marchewki i cebulę, pokrój w małe kostki. Cukinię myjemy, kroimy również w kostkę.

2. Najpierw usmaż cebulę na oleju roślinnym, aż się zarumieni, rozłóż na talerzu. Następnie usmaż marchewki, rozłóż. Podobnie smażyć cukinię, jeśli nie ma wystarczającej ilości oleju, dodać.

3. Następnie łączymy wszystkie warzywa w kotle, wysyłamy na małym ogniu i smażymy wszystko razem przez 15-20 minut z ciągłym mieszaniem, musisz osiągnąć miękkość wszystkich składników.

4. Za pomocą blendera zanurzeniowego puree warzywa do stanu papkowatego, dodaj koncentrat pomidorowy, cukier, sól i pieprz, gotuj na małym ogniu pod zamkniętą pokrywką przez 10 minut.

5. Następnie przesuń kocioł z ognia, dodaj czosnek wyciśnięty przez prasę i wlej ocet, wróć do ognia, Kontynuuj duszenie pod pokrywką przez kolejne 10 minut.

6. Gorący kawior układamy w uprzednio wysterylizowanych słoikach, zwijamy pokrywkami, izolujemy kocem i pozostawiamy na jeden dzień, aż całkowicie ostygnie.

najlepiej przechowywać kawior w chłodnym, ciemnym miejscu.

z tej ilości składników powinny powstać dwie półlitrowe puszki kawioru.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g

Podobne przepisy