sok z dyni z pomarańczą na zimę

bogaty kolor, niesamowity smak, korzyści w każdej kropli! Ten gęsty sok z dyni z pomarańczą jest przygotowywany na zimę z miąższem i bez sokowirówki. Aby go przygotować, potrzebujesz tylko blendera zanurzeniowego. W gotowej formie można go podawać małym dzieciom!
HelenaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 13 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 88 % 7 g
28 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sok z dyni z pomarańczą? Przygotuj wszystkie produkty do soku. Umyj i sterylizuj słoiki i pokrywki do konserw przez 10 minut. Pokrój dynię, obierz nasiona, pokrój na kawałki i obierz. Następnie pokrój obrane kawałki dyni w kostkę. Wcześniej dokładnie umyj dynię i pomarańczę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź duży garnek, włóż do niego pokrojoną w kostkę dynię i przykryj wodą. Umieść garnek z dynią na dużym ogniu, zagotuj, a następnie gotuj na małym ogniu, aż będzie ugotowany, to około pół godziny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Po pół godzinie, gdy dynia będzie miękka, zmiel ją blenderem zanurzeniowym bezpośrednio w wodzie, w której została ugotowana, aż będzie gładka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej cukier do masy dyniowej i mieszając gotuj na małym ogniu przez kilka minut, aż się rozpuści. Pamiętaj, że sam możesz zmienić gęstość soku, dodając wodę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W międzyczasie wyciśnij sok z pomarańczy i odetnij kilka cienkich skórek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej sok pomarańczowy do rondla z sokiem z dyni i włóż Skórki, gotuj wszystko na małym ogniu przez kolejne pięć minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej gorący sok z dyni z pomarańczą do sterylnych słoików i natychmiast mocno zwiń.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zakorkowane słoiki z sokiem z dyni odwróć do góry nogami, sprawdzając gęstość zawijania, aby sok nie wyciekł. Pozostaw słoiki tak, aż ostygną, a następnie włóż je do szafki lub spiżarni w celu długotrwałego przechowywania.

sok z dyni z pomarańczą na zimę przygotowuje się za pomocą blendera, bez użycia sokowirówki. Okazuje się jednorodny, z miąższem, pomarańcza w tym soku służy do nadania mu aromatu i bardziej wyrazistego smaku. Dynia do soku musi być słodka, gałka muszkatołowa. Sok z dyni w puszkach jest przechowywany w temperaturze pokojowej. Możesz go zbierać nawet zimą, ponieważ surowa dynia jest przechowywana przez długi czas. I oczywiście pyszny i jasny sok z dyni z miąższem to świetny napój dla dzieci.

owoce najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy