skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki na sałatkę. Ta sałatka jest lepiej przygotowana z warzyw odmian jesiennych, dojrzałych i soczystych, ale świeżych i nie zepsutych, ponieważ zgodnie z przepisem na tę sałatkę warzywa są poddawane minimalnej obróbce cieplnej. Oczyszczamy kapustę z górnych liści (bierzemy mocną główkę kapusty), wycinamy łodygę, kroimy kapustę w paski. Wkładamy go do miski i wkładamy rękami, aby dał sok.
Krok 2:
Umyj paprykę, oczyść z nasion i wnętrzności, ponownie spłucz i pokrój w paski.
Krok 3:
Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na grubej tarce. Możesz skorzystać z pomocy robota kuchennego, co skróci proces przygotowywania sałatki.
Krok 4:
Obierz cebulę i pokrój na ćwiartki pierścieni.
Krok 5:
Moje ogórki, odetnij końcówki, pokrój w kostkę, w razie potrzeby możesz pokroić w paski lub koła, jak chcesz.
Krok 6:
Umyj pomidory, pokrój łodygi i pokrój w plasterki.
Krok 7:
Wszystkie ugotowane warzywa wkładamy do rondla lub innego metalowego pojemnika, ale nie do naczyń aluminiowych, w przeciwnym razie nastąpi utlenienie i uwolnienie toksycznych substancji. Dodaj cukier, sól,olej roślinny i ocet. Wszystko mieszamy. Zamykamy pojemnik pokrywką i zostawiamy w spokoju na godzinę, w tym czasie warzywa są dobrze marynowane.
Krok 8:
Następnie podpalamy rondel z sałatką, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy przez około dziesięć minut, od czasu do czasu mieszając. Ale musisz ostrożnie mieszać, lepiej drewnianą szpatułką, aby nie zamienić warzyw w owsiankę. Wcześniej sterylizujemy słoiki, lepiej wziąć małe słoiki, aby sałatka została zjedzona natychmiast po całkowitym otwarciu słoika. Puszki można sterylizować w łaźni wodnej lub w piekarniku. Pokrywki należy również zagotować i wysuszyć.
Krok 9:
Gotową sałatkę wkładamy do wysterylizowanych słoików, marynatę pozostałą w rondlu wlewamy do słoików. Zwijamy pokrywki pod klucz lub zamykamy zakrętkami. Pozwól sałatce ostygnąć w cieple. Odwróć puszki do góry nogami, przykryj je ciepłym kocem. Pozostaw słoiki do całkowitego ostygnięcia. Po dniu wyjmujemy słoiki do przechowywania w zimnym miejscu. Smacznego!
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g