Sałatka uważaj na wódkę na zimę

chrupiąca i świeża sałatka na zimę na świąteczną ucztę! Sałatka na zimę z warzyw o nazwie, która mówi sama za siebie, świetna przekąska do mocnych napojów alkoholowych. Warzywa w nim są chrupiące jak świeże, co odróżnia tę sałatkę od innych sałatek i przystawek na zimę. Taka sałatka jest przygotowywana przy minimalnym czasie obróbki cieplnej. Ponadto warzywa w takiej sałatce zachowują maksimum witamin, co nie tylko sprawia, że sałatka jest smaczna i zdrowa, ale także przyczynia się do aktywnej odporności organizmu na działanie alkoholu.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 38 % 5 g
węglowodany 54 % 7 g
74 kcal
IG: 71 / 0 / 29

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki na sałatkę. Ta sałatka jest lepiej przygotowana z warzyw odmian jesiennych, dojrzałych i soczystych, ale świeżych i nie zepsutych, ponieważ zgodnie z przepisem na tę sałatkę warzywa są poddawane minimalnej obróbce cieplnej. Oczyszczamy kapustę z górnych liści (bierzemy mocną główkę kapusty), wycinamy łodygę, kroimy kapustę w paski. Wkładamy go do miski i wkładamy rękami, aby dał sok.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj paprykę, oczyść z nasion i wnętrzności, ponownie spłucz i pokrój w paski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na grubej tarce. Możesz skorzystać z pomocy robota kuchennego, co skróci proces przygotowywania sałatki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz cebulę i pokrój na ćwiartki pierścieni.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Moje ogórki, odetnij końcówki, pokrój w kostkę, w razie potrzeby możesz pokroić w paski lub koła, jak chcesz.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj pomidory, pokrój łodygi i pokrój w plasterki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wszystkie ugotowane warzywa wkładamy do rondla lub innego metalowego pojemnika, ale nie do naczyń aluminiowych, w przeciwnym razie nastąpi utlenienie i uwolnienie toksycznych substancji. Dodaj cukier, sól,olej roślinny i ocet. Wszystko mieszamy. Zamykamy pojemnik pokrywką i zostawiamy w spokoju na godzinę, w tym czasie warzywa są dobrze marynowane.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie podpalamy rondel z sałatką, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy przez około dziesięć minut, od czasu do czasu mieszając. Ale musisz ostrożnie mieszać, lepiej drewnianą szpatułką, aby nie zamienić warzyw w owsiankę. Wcześniej sterylizujemy słoiki, lepiej wziąć małe słoiki, aby sałatka została zjedzona natychmiast po całkowitym otwarciu słoika. Puszki można sterylizować w łaźni wodnej lub w piekarniku. Pokrywki należy również zagotować i wysuszyć.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotową sałatkę wkładamy do wysterylizowanych słoików, marynatę pozostałą w rondlu wlewamy do słoików. Zwijamy pokrywki pod klucz lub zamykamy zakrętkami. Pozwól sałatce ostygnąć w cieple. Odwróć puszki do góry nogami, przykryj je ciepłym kocem. Pozostaw słoiki do całkowitego ostygnięcia. Po dniu wyjmujemy słoiki do przechowywania w zimnym miejscu. Smacznego!

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy