Sałatka Alenka na zimę z buraków

świetny półfabrykat warzywny-sałatka-przekąska na zimę! Taka sałatka będzie doskonałą przekąską na gorąco w zimie, a także posłuży jako podstawa do przygotowania barszczu i innych potraw, których skład wymaga obecności buraków i innych warzyw. Zastosowanie takiego półproduktu skróci czas gotowania.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 91 % 10 g
45 kcal
IG: 40 / 0 / 60

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Warzywa dokładnie umyć. Pomidory do takiego zbioru można wykorzystać przejrzałe, niezbyt piękne, niezbędne do marynowania całych pomidorów. Jeśli skórka pomidorów jest twarda, usuń ją, polewając warzywa wrzącą wodą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pomidory kroimy na kilka kawałków, wkładamy do głębokiej patelni.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Papryka do takiego zbioru można również użyć dowolnego, nawet utraconego wyglądu. Wytnij łodygę z nasionami, pokrój miąższ na kilka części. Paprykę wysyłamy do naczyń z pomidorami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz ząbki czosnku z folii i pokrój na kilka części. Wkładamy go do rondla z innymi warzywami. Kto lubi ostrzejsze przekąski, może dodać kawałek kapsuły ostrej papryki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Warzywa w rondlu podpalamy i dusimy na średnim ogniu, aby wypuściły sok i zmiękły, gotujemy na ogniu przez około 10 minut, ciągle mieszając szpatułką, aby nie przypaliły się do dna patelni.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyłącz ogień, pozwól warzywom nieco ostygnąć i użyj blendera, aby zmielić je na puree.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Obierz cebulę i pokrój w kostkę lub pióra. Wlej olej roślinny na patelnię, smaż cebulę na oleju przez około 5-7 minut, aż będzie przezroczysta. Wysyłamy cebulę na patelnię z warzywami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Obierz buraki i marchewki i zetrzyj na średniej tarce. Jeśli obrabiany przedmiot jest wykonany w dużych ilościach, można go zmielić za pomocą robota kuchennego, co znacznie przyspieszy proces przygotowania obrabianego przedmiotu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Buraki i marchewki wysyłamy na patelnię z warzywami. Dodaj cukier, sól. Podpalamy, dusimy warzywa przez około 40 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając szpatułką.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie wlej ocet, pozwól mieszaninie się zagotować. Wyłącz ogień. Sałatkę układamy na gorąco w wysterylizowanych słoikach w wygodny sposób.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Natychmiast zwiń słoiki pokrywkami. Dodatkowo nie jest konieczne sterylizowanie przedmiotu obrabianego, obecność octu w kompozycji nie pozwoli mu się zepsuć, ale kto jest przyzwyczajony do sterylizacji wszystkich przedmiotów na zimę, może to zrobić, smak sałatki nie pogorszy się. Sałatka na zimę jest gotowa. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal / 100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy