skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Warzywa dokładnie umyć. Pomidory do takiego zbioru można wykorzystać przejrzałe, niezbyt piękne, niezbędne do marynowania całych pomidorów. Jeśli skórka pomidorów jest twarda, usuń ją, polewając warzywa wrzącą wodą.
Krok 2:
Pomidory kroimy na kilka kawałków, wkładamy do głębokiej patelni.
Krok 3:
Papryka do takiego zbioru można również użyć dowolnego, nawet utraconego wyglądu. Wytnij łodygę z nasionami, pokrój miąższ na kilka części. Paprykę wysyłamy do naczyń z pomidorami.
Krok 4:
Obierz ząbki czosnku z folii i pokrój na kilka części. Wkładamy go do rondla z innymi warzywami. Kto lubi ostrzejsze przekąski, może dodać kawałek kapsuły ostrej papryki.
Krok 5:
Warzywa w rondlu podpalamy i dusimy na średnim ogniu, aby wypuściły sok i zmiękły, gotujemy na ogniu przez około 10 minut, ciągle mieszając szpatułką, aby nie przypaliły się do dna patelni.
Krok 6:
Wyłącz ogień, pozwól warzywom nieco ostygnąć i użyj blendera, aby zmielić je na puree.
Krok 7:
Obierz cebulę i pokrój w kostkę lub pióra. Wlej olej roślinny na patelnię, smaż cebulę na oleju przez około 5-7 minut, aż będzie przezroczysta. Wysyłamy cebulę na patelnię z warzywami.
Krok 8:
Obierz buraki i marchewki i zetrzyj na średniej tarce. Jeśli obrabiany przedmiot jest wykonany w dużych ilościach, można go zmielić za pomocą robota kuchennego, co znacznie przyspieszy proces przygotowania obrabianego przedmiotu.
Krok 9:
Buraki i marchewki wysyłamy na patelnię z warzywami. Dodaj cukier, sól. Podpalamy, dusimy warzywa przez około 40 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając szpatułką.
Krok 10:
Następnie wlej ocet, pozwól mieszaninie się zagotować. Wyłącz ogień. Sałatkę układamy na gorąco w wysterylizowanych słoikach w wygodny sposób.
Krok 11:
Natychmiast zwiń słoiki pokrywkami. Dodatkowo nie jest konieczne sterylizowanie przedmiotu obrabianego, obecność octu w kompozycji nie pozwoli mu się zepsuć, ale kto jest przyzwyczajony do sterylizacji wszystkich przedmiotów na zimę, może to zrobić, smak sałatki nie pogorszy się. Sałatka na zimę jest gotowa. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal / 100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g