grzane wino z pomarańczą na przeziębienie
skład / składniki
5
porcje:
gotowanie krok po kroku
ten przepis kulinarny dostał mnie od mojej babci, która mieszkała na Krymie. Często robiła wino, a z wina grzane wino (jej winogrona rosły w domu). Gotowane przez jej ręce
grzane wino na przeziębienie
uratował całą rodzinę w okresie jesienno-zimowym. Plus był dodatkowym źródłem witamin)
pomarańczę należy dokładnie umyć, wytrzeć skórkę i pokroić bezpośrednio na kawałki, możesz w kółko. Włóż pomarańcze do naczynia (takiego jak rondel) i zalej winem.
Dodaj wszystkie wymienione produkty i podgrzej na małym ogniu, uważając, aby nie doprowadzić do wrzenia.
gdy tylko okaże się, że grzane wino jest gotowe do zabulknięcia, natychmiast zdejmij je z ognia.
odcedź i podawaj od razu – na przeziębienie najlepiej przed snem, w nocy pić.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g