grzane wino z pomarańczą na przeziębienie

świetny sposób na przeziębienie i poprawę nastroju!
♥Nata╬♫Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 9 g
86 kcal
IG: 89 / 0 / 11

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.

ten przepis kulinarny dostał mnie od mojej babci, która mieszkała na Krymie. Często robiła wino, a z wina grzane wino (jej winogrona rosły w domu). Gotowane przez jej ręce grzane wino na przeziębienie uratował całą rodzinę w okresie jesienno-zimowym. Plus był dodatkowym źródłem witamin)

pomarańczę należy dokładnie umyć, wytrzeć skórkę i pokroić bezpośrednio na kawałki, możesz w kółko. Włóż pomarańcze do naczynia (takiego jak rondel) i zalej winem.

Dodaj wszystkie wymienione produkty i podgrzej na małym ogniu, uważając, aby nie doprowadzić do wrzenia.

gdy tylko okaże się, że grzane wino jest gotowe do zabulknięcia, natychmiast zdejmij je z ognia.

odcedź i podawaj od razu – na przeziębienie najlepiej przed snem, w nocy pić.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy