Sałatka mandarynkowa z kurczakiem i serem

Jasny, tworzący słoneczny nastrój, szybki w gotowaniu! Sałatka z mandarynkami, kurczakiem i serem jest zwykle podawana na stole noworocznym. Chociaż jest tak prosty i pyszny, że nadaje się również na zwykły niedzielny lunch z rodziną. Składniki można zastąpić według własnych upodobań, wybierając różne rodzaje sera.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 15 g
tłuszcze 51 % 19 g
węglowodany 8 % 3 g
203 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z mandarynkami i kurczakiem? Przygotuj odpowiednie składniki. Mam jedną pierś z kurczaka, możesz wziąć inne części kurczaka. Zamiast sera topionego możesz użyć dowolnego twardego lub półstałego sera, startego. Spróbuj wybrać mandarynki, które mają cienki film na plasterkach.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotuj filet z kurczaka do miękkości w osolonej wodzie. Wyjmij mięso z bulionu, ostudź, a następnie pokrój w małe kostki. Możesz użyć bulionu według własnego uznania, tutaj nie będziemy go potrzebować.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz mandarynki i podziel na kliny. Pokrój każdy plasterek na 3 części. Jak napisałem powyżej, weź mandarynki z cienką folią na plasterkach. Jeśli twoje owoce są grube, ostrożnie zdejmij je z każdego plasterka, uważając, aby nie uszkodzić soczystego miąższu. Wskazane jest również usunięcie całej bieli.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ser topiony włóż do lodówki na 20 minut, aby wygodnie go pokroić. Teraz pokrój ser w drobną kostkę. Możesz zetrzeć go na średniej tarce, wtedy sałatka będzie bardziej delikatna.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Drobno posiekaj obrane orzechy włoskie. Aby usunąć gorycz ze skóry, możesz namoczyć orzechy we wrzącej wodzie przez 2-3 minuty. Po spuszczeniu wody osusz orzechy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W odpowiedniej salaterce połącz gotowany filet z kurczaka, pokrojony w kostkę ser, pokrojone kliny mandarynki i orzechy włoskie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dopraw sałatkę majonezem i wymieszaj. Lepiej jest wziąć majonez domowy, własnego przygotowania.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Podawaj sałatkę, formując ją w pierścień do gotowania. Ustaw pierścień do gotowania na talerzu, napełnij go sałatką i ubij. Włóż sałatę do lodówki na 1 godzinę do namoczenia. Przed podaniem zdejmij pierścień, udekoruj plasterkami mandarynki, gałązkami pietruszki i orzechami włoskimi. Smacznego!

warto włączyć mandarynkę do tradycyjnych sałatek mięsnych, a jej słodko-kwaśny smak ozdobi i sprawi, że danie będzie niesamowicie smaczne i soczyste.
ogólnie mandarynka jest doskonałym orzeźwiającym składnikiem wielu sałatek. Jego obecność w naczyniu nie pozostanie niezauważona. Dlatego polecam wypróbowanie mandarynki jako substytutu, na przykład ananasa, jabłka lub kukurydzy.
do sałatki lepiej wziąć słodkie i soczyste mandarynki.
aby mięso w sałatce było smaczniejsze, podczas gotowania można je posolić i dodać pachnące zioła i liście laurowe do wrzącego bulionu. Po ugotowaniu mięso na zimno jest używane bezpośrednio do sałatki, a odcedzony bulion jest przydatny do przygotowywania innych potraw.
ser topiony można zastąpić zwykłym serem, który można również pokroić w kostkę lub zetrzeć na grubej tarce.
w Internecie można znaleźć wiele odmian tej sałatki. Niektóre używają majonezu lub różnych sosów śmietanowych, inne używają oleju roślinnego, oliwy lub słonecznika. W zależności od tego określa się resztę składu produktów.
proponuję podstawową wersję tej sałatki z dressingiem majonezowym. Możesz również dodać kapustę pekińską, gotowany kruchy ryż dla sytości.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mandarynki - 33   kcal/100g
  • Mandarynki w puszkach - 40   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354   kcal/100g
  • Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294   kcal/100g
  • Ser"megle" - 590   kcal/100g
  • Ser"Tatar" - 348   kcal/100g
  • Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173   kcal/100g
  • Ser "Wiola" - 307   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy