skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z mandarynkami i kurczakiem? Przygotuj odpowiednie składniki. Mam jedną pierś z kurczaka, możesz wziąć inne części kurczaka. Zamiast sera topionego możesz użyć dowolnego twardego lub półstałego sera, startego. Spróbuj wybrać mandarynki, które mają cienki film na plasterkach.
Krok 2:
Gotuj filet z kurczaka do miękkości w osolonej wodzie. Wyjmij mięso z bulionu, ostudź, a następnie pokrój w małe kostki. Możesz użyć bulionu według własnego uznania, tutaj nie będziemy go potrzebować.
Krok 3:
Obierz mandarynki i podziel na kliny. Pokrój każdy plasterek na 3 części. Jak napisałem powyżej, weź mandarynki z cienką folią na plasterkach. Jeśli twoje owoce są grube, ostrożnie zdejmij je z każdego plasterka, uważając, aby nie uszkodzić soczystego miąższu. Wskazane jest również usunięcie całej bieli.
Krok 4:
Ser topiony włóż do lodówki na 20 minut, aby wygodnie go pokroić. Teraz pokrój ser w drobną kostkę. Możesz zetrzeć go na średniej tarce, wtedy sałatka będzie bardziej delikatna.
Krok 5:
Drobno posiekaj obrane orzechy włoskie. Aby usunąć gorycz ze skóry, możesz namoczyć orzechy we wrzącej wodzie przez 2-3 minuty. Po spuszczeniu wody osusz orzechy.
Krok 6:
W odpowiedniej salaterce połącz gotowany filet z kurczaka, pokrojony w kostkę ser, pokrojone kliny mandarynki i orzechy włoskie.
Krok 7:
Dopraw sałatkę majonezem i wymieszaj. Lepiej jest wziąć majonez domowy, własnego przygotowania.
Krok 8:
Podawaj sałatkę, formując ją w pierścień do gotowania. Ustaw pierścień do gotowania na talerzu, napełnij go sałatką i ubij. Włóż sałatę do lodówki na 1 godzinę do namoczenia. Przed podaniem zdejmij pierścień, udekoruj plasterkami mandarynki, gałązkami pietruszki i orzechami włoskimi. Smacznego!
warto włączyć mandarynkę do tradycyjnych sałatek mięsnych, a jej słodko-kwaśny smak ozdobi i sprawi, że danie będzie niesamowicie smaczne i soczyste.
ogólnie mandarynka jest doskonałym orzeźwiającym składnikiem wielu sałatek. Jego obecność w naczyniu nie pozostanie niezauważona. Dlatego polecam wypróbowanie mandarynki jako substytutu, na przykład ananasa, jabłka lub kukurydzy.
do sałatki lepiej wziąć słodkie i soczyste mandarynki.
aby mięso w sałatce było smaczniejsze, podczas gotowania można je posolić i dodać pachnące zioła i liście laurowe do wrzącego bulionu. Po ugotowaniu mięso na zimno jest używane bezpośrednio do sałatki, a odcedzony bulion jest przydatny do przygotowywania innych potraw.
ser topiony można zastąpić zwykłym serem, który można również pokroić w kostkę lub zetrzeć na grubej tarce.
w Internecie można znaleźć wiele odmian tej sałatki. Niektóre używają majonezu lub różnych sosów śmietanowych, inne używają oleju roślinnego, oliwy lub słonecznika. W zależności od tego określa się resztę składu produktów.
proponuję podstawową wersję tej sałatki z dressingiem majonezowym. Możesz również dodać kapustę pekińską, gotowany kruchy ryż dla sytości.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mandarynki - 33 kcal/100g
- Mandarynki w puszkach - 40 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 60 % - 354 kcal/100g
- Ser topiony o zawartości tłuszczu 45 % - 294 kcal/100g
- Ser"megle" - 590 kcal/100g
- Ser"Tatar" - 348 kcal/100g
- Ser "ser" shavru "(Kozi) - 173 kcal/100g
- Ser "Wiola" - 307 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g