gruszki z jabłkami na zimę

pyszna uczta na herbatę lub do nadziewania ciast. W sezonie dojrzałych owoców, gdy jest ich nadmiar, możesz zrobić preparaty na zimę. Chcę się z wami podzielić jednym z tych przepisów. Staraj się brać jabłka słodko-kwaśne. I dostosuj ilość cukru do swoich upodobań.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 29 g
120 kcal
IG: 28 / 0 / 72

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 12 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki przed rozpoczęciem gotowania. Dobrze spłucz jabłka i gruszki z zanieczyszczeń. Staraj się wybierać mocne owoce bez uszkodzeń. Jeśli owoce są miękkie, to podczas gotowania całkowicie gotują się w puree. Weź najbardziej aromatyczne gruszki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyte jabłka i gruszki obierz, pokrój na 4 części i usuń rdzeń. Następnie pokrój wszystkie kawałki w kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W przygotowanej patelni włóż pokrojone owoce. Weź patelnię emaliowaną, szklaną, ze stali nierdzewnej. Nie używaj aluminium, aby zapobiec utlenianiu owoców.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotowane owoce posyp cukrem. Lepiej nie dodawać całego cukru na raz. Skoncentruj się na słodyczy owoców-zawsze jest inaczej! Jeśli przesadzisz, nie poprawisz tego później. Zasypane owoce odstaw na kilka godzin w temperaturze pokojowej, aby wypuściły sok.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Owoce uwolnią wystarczającą ilość soku. Postaw rondel na ogniu i zagotuj masę. Gotuj przez kilka minut i wyłącz. Przykryj i ostudź.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie ponownie zagotuj, dodaj trochę kwasu cytrynowego. Po co dodawać kwas cytrynowy? Służy jako środek konserwujący i zapobiega kandyzowaniu. Gotuj jeszcze przez kilka minut. Podwójne Gotowanie z pośrednim chłodzeniem sprawia, że syrop jest najgrubszy i nie gotuje wszystkich witamin z owoców, tak jakby gotował przez długi czas. W takim przypadku kawałki owoców pozostają nienaruszone.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wysterylizuj przygotowane słoiki w dowolny sposób. Wlej wrzące owoce do słoików i przykryj pokrywkami. Zwykle po prostu oblewam pokrywki wrzącą wodą. Odwróć słoiki do góry nogami, zawiń w koc i ostudź. W tak zawiniętej formie puszki ostygną bardzo powoli i, że tak powiem, osiągną pożądany stan. Syrop stanie się grubszy, a owoce bardziej miękkie.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Zimą bardzo miło jest otworzyć taki słoik gruszek z jabłkami na zimę. Smacznego!

słoik z tak pachnącymi owocami, otwarty w mroźną zimę, przywoła wspomnienia cudownego lata i rozweseli.

kiedy sprawdzić dżem pod kątem słodyczy? Można to zrobić po pierwszym gotowaniu. Następnie do drugiego gotowania i podczas niego cukier będzie miał czas na stopienie. Ale bądź ostrożny: cukier jest środkiem konserwującym, a jego niewystarczająca ilość może niekorzystnie wpłynąć na proces przechowywania dżemu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g

Podobne przepisy