skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki przed rozpoczęciem gotowania. Dobrze spłucz jabłka i gruszki z zanieczyszczeń. Staraj się wybierać mocne owoce bez uszkodzeń. Jeśli owoce są miękkie, to podczas gotowania całkowicie gotują się w puree. Weź najbardziej aromatyczne gruszki.
Krok 2:
Umyte jabłka i gruszki obierz, pokrój na 4 części i usuń rdzeń. Następnie pokrój wszystkie kawałki w kostkę.
Krok 3:
W przygotowanej patelni włóż pokrojone owoce. Weź patelnię emaliowaną, szklaną, ze stali nierdzewnej. Nie używaj aluminium, aby zapobiec utlenianiu owoców.
Krok 4:
Przygotowane owoce posyp cukrem. Lepiej nie dodawać całego cukru na raz. Skoncentruj się na słodyczy owoców-zawsze jest inaczej! Jeśli przesadzisz, nie poprawisz tego później. Zasypane owoce odstaw na kilka godzin w temperaturze pokojowej, aby wypuściły sok.
Krok 5:
Owoce uwolnią wystarczającą ilość soku. Postaw rondel na ogniu i zagotuj masę. Gotuj przez kilka minut i wyłącz. Przykryj i ostudź.
Krok 6:
Następnie ponownie zagotuj, dodaj trochę kwasu cytrynowego. Po co dodawać kwas cytrynowy? Służy jako środek konserwujący i zapobiega kandyzowaniu. Gotuj jeszcze przez kilka minut. Podwójne Gotowanie z pośrednim chłodzeniem sprawia, że syrop jest najgrubszy i nie gotuje wszystkich witamin z owoców, tak jakby gotował przez długi czas. W takim przypadku kawałki owoców pozostają nienaruszone.
Krok 7:
Wysterylizuj przygotowane słoiki w dowolny sposób. Wlej wrzące owoce do słoików i przykryj pokrywkami. Zwykle po prostu oblewam pokrywki wrzącą wodą. Odwróć słoiki do góry nogami, zawiń w koc i ostudź. W tak zawiniętej formie puszki ostygną bardzo powoli i, że tak powiem, osiągną pożądany stan. Syrop stanie się grubszy, a owoce bardziej miękkie.
Krok 8:
Zimą bardzo miło jest otworzyć taki słoik gruszek z jabłkami na zimę. Smacznego!
słoik z tak pachnącymi owocami, otwarty w mroźną zimę, przywoła wspomnienia cudownego lata i rozweseli.
kiedy sprawdzić dżem pod kątem słodyczy? Można to zrobić po pierwszym gotowaniu. Następnie do drugiego gotowania i podczas niego cukier będzie miał czas na stopienie. Ale bądź ostrożny: cukier jest środkiem konserwującym, a jego niewystarczająca ilość może niekorzystnie wpłynąć na proces przechowywania dżemu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g