domowy keczup z soku pomidorowego

bogaty sos pomidorowy w zaledwie 15 minut!!! SOS okazuje się bardzo smaczny, słodki i pikantny (dostałem go z powodu pieprzu cayenne). Ponieważ każdy ma inny gust, a jeśli sos wydaje się zbyt słodki dla Twojego gustu, dodaj trochę więcej soku pomidorowego i gotuj, aż zgęstnieje.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 4 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 96 % 24 g
100 kcal
IG: 13 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Potrzebne składniki. W razie potrzeby możesz dodać suszone zioła do smaku. Dodałam bazylię i oregano, szczyptę pieprzu cayenne i szczyptę cynamonu, ale to wszystko niekoniecznie wystarczy, aby dodać sól i pieprz.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej cukier na patelnię i umieść na średnim ogniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy cukier stopi się w 2/3, wlej sok pomidorowy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Część cukru stwardnieje, ale po podgrzaniu stopi się. Dodaj sól, pieprz i przyprawy do smaku.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotuj, aż zgęstnieje przez 5-7 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Nasz sos jest gotowy. Podawaj z mięsem, rybą lub po prostu smażonymi ziemniakami. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Sok pomidorowy - 21   kcal/100g
  • Pieprz cayenne - 318   kcal/100g

Podobne przepisy