Sałatka z czerwonej kapusty na zimę

Oryginalny, pikantny, niezwykły smak! Sałatka z czerwonej kapusty na zimę według tego przepisu okazuje się bardzo smaczna i chrupiąca. Odbywa się to po prostu i bez bałaganu ze sterylizacją. Czerwona kapusta nadaje sałatce nie tylko piękny kolor, ale także wyjątkowy smak.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 33 % 3 g
węglowodany 67 % 6 g
53 kcal
IG: 57 / 0 / 43

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 7 d 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z czerwonej kapusty na zimę? Przygotuj jedzenie. Z kapusty usuń górne wiotkie, brudne liście. Dokładnie umyj i osusz. Możesz wziąć ocet jabłkowy, a nawet winogronowy, smak okaże się bardziej nasycony. Jeśli lubisz pikantne, możesz dodać trochę ostrej papryki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój przygotowaną kapustę na cztery części i usuń łodygę. Następnie posiekaj kapustę w cienkie paski. Można to zrobić za pomocą specjalnej tarki, kombajnu lub po prostu bardzo ostrego noża. Złóż go w szerokim naczyniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj jedną łyżeczkę soli do kapusty i wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ponieważ czerwona kapusta jest twardsza niż biała kapusta, pamiętaj ją rękami. Nie rób tego zbyt mocno, aby nie zamienić kapusty w papkę. Powinien stać się bardziej miękki, ale pozostać gęsty. Przykryj naczynia kapustą i pozostaw na stole na 4-5 godzin.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podczas gdy kapusta jest zaparzona, zajmij się słoikami i pokrywkami. Wysterylizuj je w dowolny dostępny sposób, przeczytaj więcej o nich w artykule pod linkiem na końcu przepisu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ułóż przygotowaną kapustę w słoikach niezbyt ciasno.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj marynatę. Jak zrobić marynatę? Wlej wodę i ocet do rondla. Dodaj cukier, pozostałą sól, liście laurowe, goździki i czarne ziarna pieprzu. Zastępuję czarny pieprz syczuański. Ma delikatniejszy zapach. Możesz wziąć paprykę według własnego gustu. Umieść marynatę na średnim ogniu i zagotuj. Gotować na średnim ogniu przez 5 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Napełnij słoiki kapusty marynatą, pozostawiając jeden centymetr do krawędzi.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozgrzej olej roślinny na małym ogniu. Olej powinien się rozgrzać, około 50-70 stopni, ale nie więcej, w przeciwnym razie rozpryskuje się podczas nalewania. Przykryj wierzch kapusty olejem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Natychmiast zwiń słoiki sterylnymi pokrywkami.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Odwróć słoiki do góry nogami i owiń kocem, aż całkowicie ostygną. Kapusta będzie gotowa za tydzień. Ale za miesiąc zyska prawdziwy smak. Przechowuj go w chłodnym, ciemnym miejscu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Schłodzić sałatkę przed podaniem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Smacznego!

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Czerwona kapusta - 27   kcal/100g
  • Czerwona kapusta mrożona w opakowaniu - 24   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy