skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z czerwonej kapusty na zimę? Przygotuj jedzenie. Z kapusty usuń górne wiotkie, brudne liście. Dokładnie umyj i osusz. Możesz wziąć ocet jabłkowy, a nawet winogronowy, smak okaże się bardziej nasycony. Jeśli lubisz pikantne, możesz dodać trochę ostrej papryki.
Krok 2:
Pokrój przygotowaną kapustę na cztery części i usuń łodygę. Następnie posiekaj kapustę w cienkie paski. Można to zrobić za pomocą specjalnej tarki, kombajnu lub po prostu bardzo ostrego noża. Złóż go w szerokim naczyniu.
Krok 3:
Dodaj jedną łyżeczkę soli do kapusty i wymieszaj.
Krok 4:
Ponieważ czerwona kapusta jest twardsza niż biała kapusta, pamiętaj ją rękami. Nie rób tego zbyt mocno, aby nie zamienić kapusty w papkę. Powinien stać się bardziej miękki, ale pozostać gęsty. Przykryj naczynia kapustą i pozostaw na stole na 4-5 godzin.
Krok 5:
Podczas gdy kapusta jest zaparzona, zajmij się słoikami i pokrywkami. Wysterylizuj je w dowolny dostępny sposób, przeczytaj więcej o nich w artykule pod linkiem na końcu przepisu.
Krok 6:
Ułóż przygotowaną kapustę w słoikach niezbyt ciasno.
Krok 7:
Przygotuj marynatę. Jak zrobić marynatę? Wlej wodę i ocet do rondla. Dodaj cukier, pozostałą sól, liście laurowe, goździki i czarne ziarna pieprzu. Zastępuję czarny pieprz syczuański. Ma delikatniejszy zapach. Możesz wziąć paprykę według własnego gustu. Umieść marynatę na średnim ogniu i zagotuj. Gotować na średnim ogniu przez 5 minut.
Krok 8:
Napełnij słoiki kapusty marynatą, pozostawiając jeden centymetr do krawędzi.
Krok 9:
Rozgrzej olej roślinny na małym ogniu. Olej powinien się rozgrzać, około 50-70 stopni, ale nie więcej, w przeciwnym razie rozpryskuje się podczas nalewania. Przykryj wierzch kapusty olejem.
Krok 10:
Natychmiast zwiń słoiki sterylnymi pokrywkami.
Krok 11:
Odwróć słoiki do góry nogami i owiń kocem, aż całkowicie ostygną. Kapusta będzie gotowa za tydzień. Ale za miesiąc zyska prawdziwy smak. Przechowuj go w chłodnym, ciemnym miejscu.
Krok 12:
Schłodzić sałatkę przed podaniem.
Krok 13:
Smacznego!
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Goździk - 323 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Czerwona kapusta - 27 kcal/100g
- Czerwona kapusta mrożona w opakowaniu - 24 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g