marynowane grzyby w słoikach

najlepszy sposób na utrzymanie jesiennych zbiorów leśnych! Marynowane grzyby w słoikach to jedna z najsmaczniejszych domowych konserw. Dzięki tej metodzie zbioru doskonałe grzyby leśne można cieszyć się przez cały rok. Szczególnie smaczna przekąska pochodzi z marynowanych grzybów ze świeżą cebulą i pachnącym olejem słonecznikowym.
nice_kitten06Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 75 % 3 g
16 kcal
IG: 50 / 0 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

posortuj grzyby z resztek leśnych, Usuń gałązki, liście i inne niejadalne części. Ostrym nożem Wyczyść uszkodzone obszary, odetnij nogi bliżej czapek.

przenieś grzyby do dużej miski, zalej czystą, chłodną wodą i odcedź. Następnie ponownie napełnij czystą wodą i opłucz grzyby. Dobrze umyj grzyby, aż woda spod nich będzie czysta i czysta.

Odrzuć grzyby na grubym sicie lub durszlaku i spuść pozostałą wodę.

pokrój grzyby na pół lub na 3 części, aby wygodniej było umieścić je w słoiku.

włóż grzyby do rondla, zalej wodą i dopraw solą do smaku. Gotuj grzyby w osolonej wodzie przez 15-20 minut. Następnie odcedź i opłucz grzyby, wrzucając je do durszlaka.

w innym garnku przygotuj marynatę do konserwacji. Wlej wodę, sól, dodaj cukier i wszystkie niezbędne przyprawy. Ponieważ same grzyby mają wyraźny grzybowy smak i silny leśny aromat, z przypraw można umieścić tylko liść laurowy i czarny pieprz. Doprowadź marynatę do wrzenia, aby przyprawy całkowicie się w niej rozpuściły. Następnie przenieś grzyby na patelnię i gotuj je w marynacie przez około 15 minut.

równolegle do gotowania grzybów przygotuj słoiki do zwijania. Opłucz je w gorącej wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej. Następnie wysterylizuj na parze, w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej. Gotuj pokrywki osobno w rondlu przez 5 minut. Lepiej jest wziąć ten proces z całą uwagą, ponieważ podczas marynowania grzybów i ich dalszej konserwacji należy dokładnie przestrzegać zasad czystości.

obierz również cebulę i czosnek. Po pokrojeniu cebuli na małe kawałki lub półpierścienie, a ząbki czosnku na cienkie plasterki.

w przygotowanych słoikach złożyć grzyby zmieszane z cebulą i czosnkiem, zalać gorącą marynatą. Osobno dodaj 9-procentowy ocet stołowy do każdego słoika w ilości: 15 ml octu stołowego do małego słoika o pojemności 0,5 litra. Przy objętości produktów wskazanych w przepisie wychodzi 5 półlitrowych słoików marynowanych grzybów. Następnie & amp; zwiń słoiki z gotowanymi pokrywkami i umieść do góry nogami, owijając kocem, aż całkowicie ostygnie.

udanych półfabrykatów!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Grzyby marynowane - 26   kcal/100g
  • Świeże grzyby - 16   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Ocet stołowy - 11   kcal/100g

Podobne przepisy