skład / składniki
metoda gotowania
posortuj grzyby z resztek leśnych, Usuń gałązki, liście i inne niejadalne części. Ostrym nożem Wyczyść uszkodzone obszary, odetnij nogi bliżej czapek.
przenieś grzyby do dużej miski, zalej czystą, chłodną wodą i odcedź. Następnie ponownie napełnij czystą wodą i opłucz grzyby. Dobrze umyj grzyby, aż woda spod nich będzie czysta i czysta.
Odrzuć grzyby na grubym sicie lub durszlaku i spuść pozostałą wodę.
pokrój grzyby na pół lub na 3 części, aby wygodniej było umieścić je w słoiku.
włóż grzyby do rondla, zalej wodą i dopraw solą do smaku. Gotuj grzyby w osolonej wodzie przez 15-20 minut. Następnie odcedź i opłucz grzyby, wrzucając je do durszlaka.
w innym garnku przygotuj marynatę do konserwacji. Wlej wodę, sól, dodaj cukier i wszystkie niezbędne przyprawy. Ponieważ same grzyby mają wyraźny grzybowy smak i silny leśny aromat, z przypraw można umieścić tylko liść laurowy i czarny pieprz. Doprowadź marynatę do wrzenia, aby przyprawy całkowicie się w niej rozpuściły. Następnie przenieś grzyby na patelnię i gotuj je w marynacie przez około 15 minut.
równolegle do gotowania grzybów przygotuj słoiki do zwijania. Opłucz je w gorącej wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej. Następnie wysterylizuj na parze, w piekarniku lub w kuchence mikrofalowej. Gotuj pokrywki osobno w rondlu przez 5 minut. Lepiej jest wziąć ten proces z całą uwagą, ponieważ podczas marynowania grzybów i ich dalszej konserwacji należy dokładnie przestrzegać zasad czystości.
obierz również cebulę i czosnek. Po pokrojeniu cebuli na małe kawałki lub półpierścienie, a ząbki czosnku na cienkie plasterki.
w przygotowanych słoikach złożyć grzyby zmieszane z cebulą i czosnkiem, zalać gorącą marynatą. Osobno dodaj 9-procentowy ocet stołowy do każdego słoika w ilości: 15 ml octu stołowego do małego słoika o pojemności 0,5 litra. Przy objętości produktów wskazanych w przepisie wychodzi 5 półlitrowych słoików marynowanych grzybów. Następnie & amp; zwiń słoiki z gotowanymi pokrywkami i umieść do góry nogami, owijając kocem, aż całkowicie ostygnie.
udanych półfabrykatów!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Grzyby marynowane - 26 kcal/100g
- Świeże grzyby - 16 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Ocet stołowy - 11 kcal/100g