dżem z rokitnika na zimę

dżem, który jest pełen witamin i ma wspaniały, jasny smak. Łatwość przygotowania Bardzo smaczny dżem z rokitnika o szczególnym smaku.
SłonikAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 3 % 1 g
węglowodany 97 % 38 g
154 kcal
IG: 8 / 0 / 92

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min
Ogólnie rzecz biorąc, rokitnik jest dla mnie niezrozumiałą jagodą. Wydaje się, że smak jest zarówno przyjemny, jak i nieprzyjemny. Dlatego nadal staram się go jeść niezbyt często.
ale moja mama bardzo lubi rokitnika i je go nawet w swojej naturalnej formie. Dlatego na zimę zamyka w nierealnych ilościach różne smakołyki z tej jagody.
przepis na dżem z rokitnika wziąłem od mojej mamy.
jagody są sortowane i dokładnie myte.
następnie musisz przetrzeć jagody przez sito lub zmielić blenderem. Uważam, że nie ma dużej różnicy między tymi dwoma sposobami.
dodaj cukier do puree ziemniaczanego, zagotuj dżem, upewniając się, że cukier całkowicie się rozpuści.
a następnie gotuj dżem z rokitnika, aż będzie całkowicie ugotowany.
pod koniec gotowania dodaj sok z cytryny.
gotowy dżem jest nadal gorący w czystych, suchych słoikach i zwija się pokrywkami.
zaleca się Przechowywanie dżemu w chłodnym miejscu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Rokitnik - 52   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g

Podobne przepisy