dżem z pigwy

smaczna i aromatyczna uczta dla wszystkich słodyczy! Dżem z pigwy to jeden z moich ulubionych dżemów.
NicoleAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 24 g
97 kcal
IG: 21 / 0 / 79

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

umyte owoce pigwy obieramy nożem. Wlać pokrojone kawałki do rondla z wodą. Woda musi całkowicie zakryć wszystkie kawałki.

podpalamy patelnię i gotujemy. Zaczynamy monitorować czas od rozpoczęcia gotowania wody. Często sprawdzamy pigwę i Obserwujemy, kiedy stanie się miękka. Po zmiękczeniu oznacza to, że pierwsza część przepisu jest kompletna.

spuść nadmiar wody z patelni. Zmiażdż pigwę, tak jak gotowane ziemniaki. Powinieneś zrobić Squishy przecier owocowy. Wlej cukier na wierzch, a następnie proszek kwasu cytrynowego. Wymieszaj je z puree. Wracamy patelnię do pieca i ustawiamy ją na niską temperaturę, do powolnego gotowania. Gotuj dżem z pigwy, aż będzie gęsty. To, jak gęsty to zrobić, jest już kwestią gustu.

na koniec wlej dżem i zwiń go w czyste, przegotowane słoiki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pigwa - 40   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy