skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. SOS wymaga dojrzałych, całych, ale nie dojrzałych i nie sfermentowanych jagód czerwonej porzeczki. Oddziel jagody od pędzli, usuń śmieci, liście, zgniłe i uszkodzone jagody, ponieważ mogą rozpocząć proces fermentacji w gotowym produkcie. Umyj jagody, włóż do durszlaka, pozwól wodzie całkowicie spłynąć.
Krok 2:
Włóż jagody do miski i zmiel je ręcznym tłuczkiem lub blenderem w puree.
Krok 3:
Ząbki czosnku obieramy i drobno kroimy nożem lub przepuszczamy przez prasę. Czosnek jest doskonałym środkiem konserwującym, więc taki przedmiot nie musi być sterylizowany, będzie doskonale przechowywany w lodówce lub w innym chłodnym miejscu przez dość długi czas. Jeśli sos jest przechowywany w ciepłym miejscu, musisz dodać ocet stołowy.
Krok 4:
Przenieś puree jagodowe do rondla. Dodaj cukier, sól, suchy proszek posiekanego korzenia imbiru, drobno posiekany ząbek czosnku, mieloną kolendrę, kilka groszków czarnego pieprzu, ziela angielskiego i liść laurowy. W zależności od preferencji smakowych możesz zmienić ilość cukru, dzięki czemu sos będzie słodszy lub bardziej kwaśny.
Krok 5:
Podpalamy pojemnik i gotujemy przez 20 minut na małym ogniu. Sos powinien lekko zgęstnieć. Nie trzeba go gotować dłużej, w przeciwnym razie wszystkie przydatne substancje zostaną utracone, a sos stanie się zbyt gęsty. Po schłodzeniu sos stanie się gęsty, podobny do galaretki. Aby sos był bardziej jednorodny w konsystencji, można go przecedzić przez sito, oddzielając ciasto. Możesz zostawić sos z ciastem jagodowym, w zasadzie nie wpływa to na smak potrawy, zmienia tylko wygląd sosu.
Krok 6:
SOS układamy w przygotowanych słoikach: umytych roztworem sody i wysterylizowanych w jeden ze znanych i sprawdzonych sposobów: w łaźni wodnej, w kuchence mikrofalowej lub piekarniku. Zwijamy pokrywki, pozwalamy obrabianemu przedmiotowi ostygnąć w temperaturze pokojowej i przechowujemy na zimę. Sos z czerwonej porzeczki na mięso na zimę jest gotowy. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Porzeczka czerwona - 39 kcal/100g
- Mielona kolendra - 25 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Imbir w proszku - 335 kcal/100g