sos do mięsa na zimę z czerwonej porzeczki

wyrafinowany, o przyjemnym słodko-kwaśnym smaku, sos do mięsa na zimę! Sos z czerwonej porzeczki, przygotowany w domu na zimę, pozwala na stosowanie go do przygotowywania potraw mięsnych przez cały rok. Taki dressing pomaga urozmaicić zwykłe menu, nadaje nowy, niezwykły i przyjemny smak zwykłym daniom mięsnym. Oprócz tego, że ten sos jest bardzo smaczny, jest nadal w przeciwieństwie do produktów sklepowych i zdrowy, ponieważ składa się w całości z produktów naturalnych, nie jest poddawany długotrwałej obróbce cieplnej podczas gotowania, co pozwala zachować w nim maksymalną ilość witamin ze składników sosu.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 97 % 28 g
111 kcal
IG: 38 / 0 / 62

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. SOS wymaga dojrzałych, całych, ale nie dojrzałych i nie sfermentowanych jagód czerwonej porzeczki. Oddziel jagody od pędzli, usuń śmieci, liście, zgniłe i uszkodzone jagody, ponieważ mogą rozpocząć proces fermentacji w gotowym produkcie. Umyj jagody, włóż do durszlaka, pozwól wodzie całkowicie spłynąć.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Włóż jagody do miski i zmiel je ręcznym tłuczkiem lub blenderem w puree.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ząbki czosnku obieramy i drobno kroimy nożem lub przepuszczamy przez prasę. Czosnek jest doskonałym środkiem konserwującym, więc taki przedmiot nie musi być sterylizowany, będzie doskonale przechowywany w lodówce lub w innym chłodnym miejscu przez dość długi czas. Jeśli sos jest przechowywany w ciepłym miejscu, musisz dodać ocet stołowy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przenieś puree jagodowe do rondla. Dodaj cukier, sól, suchy proszek posiekanego korzenia imbiru, drobno posiekany ząbek czosnku, mieloną kolendrę, kilka groszków czarnego pieprzu, ziela angielskiego i liść laurowy. W zależności od preferencji smakowych możesz zmienić ilość cukru, dzięki czemu sos będzie słodszy lub bardziej kwaśny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Podpalamy pojemnik i gotujemy przez 20 minut na małym ogniu. Sos powinien lekko zgęstnieć. Nie trzeba go gotować dłużej, w przeciwnym razie wszystkie przydatne substancje zostaną utracone, a sos stanie się zbyt gęsty. Po schłodzeniu sos stanie się gęsty, podobny do galaretki. Aby sos był bardziej jednorodny w konsystencji, można go przecedzić przez sito, oddzielając ciasto. Możesz zostawić sos z ciastem jagodowym, w zasadzie nie wpływa to na smak potrawy, zmienia tylko wygląd sosu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    SOS układamy w przygotowanych słoikach: umytych roztworem sody i wysterylizowanych w jeden ze znanych i sprawdzonych sposobów: w łaźni wodnej, w kuchence mikrofalowej lub piekarniku. Zwijamy pokrywki, pozwalamy obrabianemu przedmiotowi ostygnąć w temperaturze pokojowej i przechowujemy na zimę. Sos z czerwonej porzeczki na mięso na zimę jest gotowy. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Porzeczka czerwona - 39   kcal/100g
  • Mielona kolendra - 25   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Imbir w proszku - 335   kcal/100g

Podobne przepisy