Konfitura z jabłek

Prosty w przygotowaniu, cudownie delikatny i pyszny przepis. Podaruj sobie i swoim dzieciom konfiturę z jabłek! Konfitura jabłkowa spodoba się każdemu miłośnikowi słodyczy.
eeloo4kaaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 40 g
164 kcal
IG: 18 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj jabłka, usuń ogony i rdzeń.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz skórę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokroić na kawałki.Miąższ jabłkowy przepuszczamy przez tarkę i posypujemy cukrem, dokładnie mieszając oba składniki. Jeśli sama odmiana jabłek jest słodka, zaleca się dodanie mniejszej ilości cukru. W związku z tym, jeśli nie są prawie słodkie, będziesz musiał dodać większą część cukru niż wskazano w kompozycji.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Pozostaw starte i kandyzowane jabłka na 10 minut, aby wyodrębnić soki. Po zebraniu soku wlej go wraz z jabłkami do szerokiego pojemnika i umieść na kuchence. Zaczynamy gotować, ustawiamy ogień na słaby.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W miarę gotowania masa jabłkowa stanie się gęstsza i bardziej przejrzysta. Musisz stale go monitorować i zatrzymać proces, gdy konfitura z jabłek osiągnie odpowiedni stan. Tuż przed końcem gotowania wlej cynamon do masy i wymieszaj łyżką.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wciąż gorący konfitura, natychmiast przenieś do wysterylizowanych słoików. Słoiki, podobnie jak pokrywki, należy gotować we wrzącej wodzie przez ponad 10 minut. Przechowuj tyle, ile chcesz i ciesz się!

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smacznego!

obrane jabłka kroimy na kawałki, wycinając cały nadmiar, od ogonów po nasiona. Miąższ jabłkowy przepuszczamy przez tarkę i posypujemy cukrem, dokładnie mieszając oba składniki. Jeśli sama odmiana jabłek jest słodka, zaleca się dodanie mniejszej ilości cukru. W związku z tym, jeśli nie są prawie słodkie, będziesz musiał dodać większą część cukru niż wskazano w kompozycji.

pozostaw starte i kandyzowane jabłka na 10 minut, aby wyodrębnić soki. Po zebraniu soku wlej go wraz z jabłkami do szerokiego pojemnika i umieść na kuchence. Zaczynamy gotować, ustawiamy ogień na słaby. 

w miarę gotowania masa jabłkowa stanie się gęstsza i bardziej przejrzysta. Musisz stale go monitorować i zatrzymać proces, gdy konfitura z jabłek osiągnie odpowiedni stan. Tuż przed końcem gotowania wlej cynamon do masy i wymieszaj łyżką.

wciąż gorący konfitura, natychmiast przenieś do wysterylizowanych słoików. Słoiki, podobnie jak pokrywki, należy gotować we wrzącej wodzie przez ponad 10 minut. Przechowuj tyle, ile chcesz i ciesz się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy