Sałatka królewska z kalmarami i krewetkami

pełna wdzięku prezentacja i doskonały, wieloaspektowy smak. Nadaje się zarówno na świąteczny stół, jak i na romantyczną kolację przy świecach. Sałatka ma przyjemną, przewiewną konsystencję, którą uzyskuje się dzięki drobnej tarce składników.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 55 % 16 g
tłuszcze 41 % 12 g
węglowodany 3 % 1 g
177 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wcześniej ugotowane jajka na twardo obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Proponuję natychmiast zebrać sałatkę na półmisku. Połóż jajka pierwszą warstwą i posmaruj odrobiną majonezu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój oliwki bez pestek w cienkie pierścienie. Ułóż w jednej warstwie na jajach.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zetrzyj paluszki krabowe (lub mięso kraba) na drobnej tarce i ułóż w następnej warstwie. Posmaruj odrobiną majonezu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Koperek umyć i wstrząsnąć wodą. Drobno posiekaj i ułóż następną warstwę. Nawiasem mówiąc, jeśli położysz warstwę koperku na samym końcu, moim zdaniem otrzymasz uroczą choinkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj ostry ser na drobnej tarce i ułóż na koperku. Posmaruj majonezem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obrane kalmary należy wcześniej ugotować, umieszczając tusze we wrzącej wodzie na kilka minut i ostudzić. Następnie posiekaj małą kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Kalmary to kolejna warstwa sałaty. Top majonez.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotuj krewetki wcześniej we wrzącej wodzie przez kilka minut. Oczyść muszle. I sprawdź obecność na grzbietach przełyku (ciemnozielony Pasek). Jeśli jest obecny, należy go usunąć, wykonując nacięcie wzdłuż całego grzbietu krewetki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na majonezie połóż krewetki na wierzchu (będą się dobrze trzymać). Rozłożyłem krewetki w całości, ponieważ jestem głęboko przekonany, że te wyjątkowe Skorupiaki wymagają krojenia tylko w ostateczności (czyli prawie nigdy). I udekoruj sałatkę czerwonym kawiorem i świeżymi ziołami. Talerz przed podaniem należy wyczyścić serwetką, jeśli podczas gotowania zdążył się zabrudzić.

kształt sałatki można nadać dowolnemu smakowi. W tym celu można użyć okrągłego pierścienia do gotowania. Sałatka będzie wyglądać szczególnie efektownie w kształcie sześcianu. A na romantyczną kolację radzę ułożyć sałatkę w kształcie serca.
jestem prawie w stu procentach pewien, że taka prawdziwie królewska sałatka może mile zaskoczyć gości przy świątecznym stole.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Oliwki - 115   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Kawior z różowego łososia ziarnisty - 230   kcal/100g
  • Kawior łososiowy ziarnisty - 245   kcal/100g
  • Kraby w puszkach - 85   kcal/100g
  • Kałamarnica tusza - 96   kcal/100g
  • Krewetki królewskie - 87   kcal/100g

Podobne przepisy