skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wcześniej ugotowane jajka na twardo obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Proponuję natychmiast zebrać sałatkę na półmisku. Połóż jajka pierwszą warstwą i posmaruj odrobiną majonezu.
Krok 2:
Pokrój oliwki bez pestek w cienkie pierścienie. Ułóż w jednej warstwie na jajach.
Krok 3:
Zetrzyj paluszki krabowe (lub mięso kraba) na drobnej tarce i ułóż w następnej warstwie. Posmaruj odrobiną majonezu.
Krok 4:
Koperek umyć i wstrząsnąć wodą. Drobno posiekaj i ułóż następną warstwę. Nawiasem mówiąc, jeśli położysz warstwę koperku na samym końcu, moim zdaniem otrzymasz uroczą choinkę.
Krok 5:
Zetrzyj ostry ser na drobnej tarce i ułóż na koperku. Posmaruj majonezem.
Krok 6:
Obrane kalmary należy wcześniej ugotować, umieszczając tusze we wrzącej wodzie na kilka minut i ostudzić. Następnie posiekaj małą kostkę.
Krok 7:
Kalmary to kolejna warstwa sałaty. Top majonez.
Krok 8:
Gotuj krewetki wcześniej we wrzącej wodzie przez kilka minut. Oczyść muszle. I sprawdź obecność na grzbietach przełyku (ciemnozielony Pasek). Jeśli jest obecny, należy go usunąć, wykonując nacięcie wzdłuż całego grzbietu krewetki.
Krok 9:
Na majonezie połóż krewetki na wierzchu (będą się dobrze trzymać). Rozłożyłem krewetki w całości, ponieważ jestem głęboko przekonany, że te wyjątkowe Skorupiaki wymagają krojenia tylko w ostateczności (czyli prawie nigdy). I udekoruj sałatkę czerwonym kawiorem i świeżymi ziołami. Talerz przed podaniem należy wyczyścić serwetką, jeśli podczas gotowania zdążył się zabrudzić.
kształt sałatki można nadać dowolnemu smakowi. W tym celu można użyć okrągłego pierścienia do gotowania. Sałatka będzie wyglądać szczególnie efektownie w kształcie sześcianu. A na romantyczną kolację radzę ułożyć sałatkę w kształcie serca.
jestem prawie w stu procentach pewien, że taka prawdziwie królewska sałatka może mile zaskoczyć gości przy świątecznym stole.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Litewski ser - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Oliwki - 115 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Kawior z różowego łososia ziarnisty - 230 kcal/100g
- Kawior łososiowy ziarnisty - 245 kcal/100g
- Kraby w puszkach - 85 kcal/100g
- Kałamarnica tusza - 96 kcal/100g
- Krewetki królewskie - 87 kcal/100g