prosty dżem jabłkowy na zimę za pomocą blendera

wszechstronny słodki kęs na zimę! Smak prostego dżemu jabłkowego wielu pamięta z dzieciństwa. Można go rozsmarować na kawałku bochenka na herbatę lub użyć jako nadzienie do wypieków. Przygotowane jabłka zamieniłem w puree mikserem-szybko i łatwo !
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 41 g
168 kcal
IG: 15 / 0 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować dżem jabłkowy? Przygotuj wszystko, czego potrzebujesz. Do smaku jabłka lepiej brać kwaśne lub słodko-kwaśne. Jabłka dobrze spłucz pod bieżącą wodą, aby zmyć zanieczyszczenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz jabłka i usuń z nich rdzeń. Pokrój obrane jabłka na kawałki. Wielkość kawałków nie jest ważna, ponieważ w przyszłości jabłka się gotują. Ułóż pokrojone jabłka w odpowiednim naczyniu do gotowania.Mam emaliowaną patelnię. To najwygodniejsza opcja. Nie bierz aluminiowych naczyń, aby nie było negatywnej reakcji z sokiem jabłkowym.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przykryj jabłka cukrem i wlej trochę wody. Cały cukier nie musi być dodawany od razu. W zależności od smaku jabłek cukier może potrzebować mniej lub więcej.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Postaw garnek na ogniu i zagotuj wszystko, od czasu do czasu mieszając.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotuj jabłka na małym ogniu przez 10-15 minut. W tym czasie staną się bardzo miękkie.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Za pomocą blendera zamień jabłka w gładki mus jabłkowy. Jeśli nie ma blendera, możesz przetrzeć miękkie jabłka przez sito. Następnie włóż mus jabłkowy do ognia. Na tym etapie możesz spróbować dżemu i, jeśli to konieczne, dodać trochę więcej cukru. Gotuj dżem na małym ogniu, ciągle mieszając przez kolejne 10 minut. Im dłużej jest gotowany, tym ciemniejszy i grubszy będzie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj naczynia na dżem. Umyj i sterylizuj małe słoiki w wygodny dla Ciebie sposób. Można to zrobić w kuchence mikrofalowej, w piekarniku lub nad gorącą parą. Włóż dżem do słoików i zamknij pokrywki, które najpierw należy zalać wrzącą wodą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Odwróć słoiki i sprawdź, czy nie ma wycieków. Aby dżem powoli ostygł i dotarł, owinąć słoiki ciepłym kocem i schłodzić w tej formie. Usuń schłodzony dżem w chłodnym miejscu do przechowywania.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zimą tak miło jest otworzyć słoik tak pysznego i pachnącego dżemu! Miłego poczęstunku!

bardzo mały wysiłek - a otrzymasz pyszną ucztę na zimę. 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy